Unga kvinnor trakasseras på arbetet

2015-03-05 13:11:23
En ny undersökning som Statistiska Centralbyrån (SCB) har tagit fram på uppdrag av LO visar att en stor andel unga kvinnor, framförallt i arbetaryrken, utsätts för sexuella trakasserier på sin arbetsplats.

Undersökningen gjordes efter Arbetsmiljöverkets rapport om utbredningen av sexuella trakasserier i olika branscher, utefter olika åldrar och anställningsformer, som kom år 2014. Den visar på strukturella problem som drabbar kvinnor på arbetsmarknaden, inte minst arbetarkvinnor.
Bland kvinnor på arbetsplatser, som inom hotell- och restaurangbranschen, handeln och vård och omsorg, är siffrorna höga: 14 procent av kvinnor i åldrarna 16-29 år inom dessa branscher utsätts för sexuella trakasserier av kunder, gäster, brukare med flera. Ytterligare tre procent blir även trakasserade av kollegor och chefer. Men bland de kvinnor med tidsbegränsad anställning är andelen 50 procent högre.
Detta visar på ett av de många problemen med tidsbegränsade anställningar och timanställningar som bidrar till ökad osäkerhet och utsatthet för de arbetande kvinnorna.

Sexuella trakasserier i arbetet är ett symptom på bristande jämställdhet och på sexismen i samhället. Att situationen för kvinnor med visstids- och tim­anställningar är allra värst är ett tydligt tecken på nyliberalismens ansvar. Många kvinnor, framförallt unga, vågar inte agera mot trakasserier, utan väljer istället att finna sig i dem av rädsla att förlora sitt arbete.
Kampen mot sexuella trakasserier och andra former av kvinnoförtryck måste kopplas samman med kampen mot all högerpolitik och alla olika former av förtryck som den upprätthåller. ■

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!