Ungas arbetslöshet orsakas inte av TV!

2010-05-05 10:05:47
Den 28 april gick arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M), i ett utspel i tidningen Metro, till attack på arbetslö­sa ungdomar som tvingas le­va på försörjningsstöd. I ett otroligt smaklöst påhopp sa han ”ungdomar som spelar dataspel eller slöar framför tv:n bör inte få socialbidrag”. Det finns visst ingen gräns för hur hårt högerregeringen sparkar på arbetslösa och sjuka.

Att unga skulle sitta hemma och slöa istället för att söka jobb är rent skit-snack. Varför skulle ungdomar välja att leva i fattigdom?
Ska sjukskrivna som inte har rätt till sjukförsäkring räknas som ”slöa” för att de inte klarar av att arbeta och förlora all sin inkomst?

Den höga ungdomsarbetslösheten är inte de arbetslösas fel och orsakas inte av dataspel eller TV. Det handlar om bristen på jobb och orsaken är den krisande kapitalismen. Att jobb skärs bort, både i privat och offentlig sektor tillsammans med försämringarna i sjukförsäkringen och a-kassan innebär att antalet socialbidragstagare ökar.

Smutskastningen av fattiga syftar till att underlätta för arbetsgivare att utnyttja unga och arbetslösa till lä­gre löner, alternativt inga löner alls. Högerpolitiker som Sven Otto Littorin sprider lögner om att socialbidragstagare är lata parasiter för att dra uppmärksamheten från de verkliga parasiterna; bankdirektörer som får pengar från staten och ger sig själva bonusar, politiker med skyhöga löner och kapitalister som tjänar ihop sina förmögenheter genom att lägga beslag på arbetares obetalda arbete.
Sanningen om försörjningsstödet är att det är svårt att få och ännu svårare att leva på, varje månad är en kamp för att få pengarna att räcka till det mest nödvändiga, såsom mat, kläder och hygienartiklar.

Sven Otto Littorin förespråkar ett samhälle där fler lever i extrem fattigdom och fler är hemlösa. Om människor ställs helt utan möjlighet att köpa mat för dagen eller att betala hyra skapas en desperation som resulterar i ökad kriminalitet, prostitution och fler självmord.
Den utvecklingen måste stoppas. Det är hög tid för ett uppror mot högerpolitiken.
Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!