Ungdomsmottagningar försvinner från Stockholms förorter

2008-11-12 17:34:34
Onsdagen den 5 november tog politikerna i Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslut om att lägga ner ungdomsmottagningen. Men inte utan protester.

Rättvisepartiet Socialisterna och      Elevkampanjen hade torgmöte utanför tunnelbanan innan politikermötet. På 40 minuter hann 71 personer skriva under protestlistorna och någ-ra deltog på stadsdelsnämndens möte för att ställa politikerna mot väggen.
Högerpolitikerna tänker stänga tre ungdomsmottagningar, i Kärrtorp, Dalen och Rågsved, och istället öpp­na en på Gullmarsplan. Ursäkten är att ungdomsmottagningarna idag har  ”sunkiga lokaler”.
– Det är vansinnigt att stänga ungdomsmottagningar när vi vet att psykiska problem hos unga ökar, liksom spridningen av till exempel klamydia. Om lokalerna är dåliga, rusta upp dom då! Flytten till Gullmarsplan kommer att minska tillgängligheten, det kan vara avskräckande för ungdo­mar att gå dit på grund av längre resväg och ett mer öppet och expone- rande läge, sa Karin Wallmark, Rättvisepartiet Socialisterna.
– På Gullmarsplan finns dessutom väldigt mycket droger, det oroar mig, sa en kvinna i publiken.
Billy Östh, moderaterna, försökte läxa upp publiken om hur ungdomar idag tänker. Han menade att ungdomar som går i skolan i Kärrtorp lika gärna åker till en ungdomsmottagning längre bort och hänvisade till en undersökning som gjordes under sommaren, när skolan var stängd.
– Jag är 15 år. Jag vet hur unga tänker och jag tycker det är så skönt att ha nära till en ungdomsmottagning. Jag skulle inte veta att ungdomsmottagningen fanns om den inte låg nära min skola, sa John Olsson från Elevkampanjen.

De borgerliga politikerna skyll­de ifrån sig på att landstinget inte ville ha kvar ungdomsmottagningarna, men det är samma högerpartier som styr i landstinget som i stadsdelsnämnden. Vidare sa de att nedläggningen inte är en besparing, då all personal skulle få följa med.
Oppositionen – s, v och mp – är emot nedläggningen och menar att man går miste om ett bra samarbete mellan skolor och ungdomsmottagningar. Bland annat ett lyckat projekt för att förhindra självmord.
Nu behövs en proteströrelse för att försvara vården från ytterligare nedskärningar och för att rusta upp förorterna.
RS Bagarmossen

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!