Upp till försvar av a-kassan!

2006-11-07 16:46:00
Runt om i landet växer ilskan mot alliansens föreslagna förändringar i arbetslöshetsförsäkringen. Förändringen är negativ på två sätt: dels vill man höja a-kasseavgiften. Dels vill man sänka a-kasseersättningen genom att minska den procentandel av lönen som den arbetslöse får. Man försämrar också möjligheten för exempelvis deltidsarbetande att bli berättigad till a-kassa.

Tanken är att sänkt a-kasseersättning ska tvinga arbetslösa att ta jobb till mycket låga löner. Samtidigt vill Alliansen göra det dyrare att vara med i facket genom att ta bort avdragsrätten för fackavgiften. I tidningen Dagens Industri(21/7-2005) kan man läsa att finansministern Anders Borg sagt ”att den moderata politiken syftar till att stimulera fram en låglönemarknad”. Summan av förändringarna är ett verkligt systemskifte på arbetsmarknaden, där stora grupper av extremt lågavlönade ska fungera som en broms för alla löneökningar.
Attacken på a-kassan i kombination med framgångarna för sverigedemokraterna oroar. I ett samhälle med stora klyftor mellan fattiga och rika ökar nämligen också utrymmet för rasistiska idéer. Detta i ett läge när kampen för höjda löner samt mot ökade klyftor och arbetslöshet kräver att svenskar och invandrare kämpa tillsammans.
Ska a-kassan kunna försvaras måste ilskan också få uttryck i konkreta demonstrationer och protester. Den 9 november demonstrerar vi i Umeå till försvar av a-kassan och mot rasistpartier. I Luleå och Östergötland har Kommunal inbjudit till demonstrationer. Metallklubben på Volvo Umeverken uppmanar till politisk strejk och syndikalisterna har utlyst en strejkdag den 15 november. Helt klart är att det finns en vilja bland löntagare och fackligt aktiva på lägre nivåer att försvara a-kassan. Ledningarna inom LO och TCO borde ta till vara på denna positiva kraft genom att utlysa landsomfattande protester, helst i form av en politisk strejk, till försvar av a-kassan.

Erik Pettersson, Socialistiska partiet
Aida Mehrani, Iranska föreningen
Martin Engkvist, Kommunistiska partiet
Terje Nordin, Vänsterpartiet
Jan Hägglund, Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!