Upp till kamp mot extremhögern

2016-04-06 10:46:11

foto: Elias Theodorsson
Organisering och kamp krävs för att mota tillbaka extremhögern.

Under natten till onsdagen den 30 mars sattes ett planerat flyktingboende i Kortedala i brand. Enligt Göteborgs-Posten misstänker polisen att branden var anlagd. Detta fyra dagar efter att den högerextrema gruppen Soldiers of Odin har patrullerat i Göteborg.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har sedan tidigare varnat för att Sverigedemokraternas valframgångar har ökat det rasistiska och nazistiska våldet på gatorna. Dock har högervridningen i flyktingpolitiken som S-MP-regeringen har stått för gett extremhögern ytterligare stärkt självförtroende. De försöker nu att göra allt för att växa.
Under året har nazister försökt höja sin närvaro i Göteborg. Nazistsekten Nordiska motståndsrörelsen hade i februari tältaktivitet i Brunnsparken och den nya sekten Soldiers of Odin har vid åtminstone två tillfällen försökt ha två aktiviteter.

Göteborg har en stolt antirasistisk tradition. År 2009 tvingades den sista nazistsekten ge upp sitt fäste i staden efter en antirasistisk kamp som RS gick i täten för.
2 000 demonstrerade i Kortedala år 2012 på RS uppmaning när nazister gjorde ett nytt försök att försöka få ett fäste i Göteborg. Proteströrelserna under 2014 var viktiga för att hålla tillbaka SD:s framgångar. Protesterna i Kärrtorp i slutet av december 2013 slog lyckat tillbaka nazisterna.
Det har ändå inte räckt hela vägen. SD gick framåt i valet och nu har de etablerade partierna anpassat sig allt mer till SD:s politik. Samtidigt har det bland etablissemangets politiker inte funnits en förklaring till valet. Därför är kampen mot rasismen också en kamp mot högerpolitiken och för jobb, välfärd och bostad åt alla – låt storföretag, banker och de rika betala.

Vilka är Soldiers of Odin? De samlar brottsbelastade medlemmar och har grundats av nazister. Dess initiativtagare är den finske nazisten Mika Ranta och ”Sverigechefen” Mikael Johansson är tidigare medlem i Nationaldemokraterna.
Det uttalade målet är att patrullera gatorna för att ”stoppa invandrares våld” och på dess nätforum poserar dess ”soldater” med vapen, vikingaromantik och nazistsymboler med uttalanden som ”Nu tar vi tillbaka vårt land”.
För gruppen handlar det om ett försök att på nytt samla en splittrad fascistisk rörelse i ett nytt gemensamt projekt och det handlar om att etablera en organisation av gatusoldater. De uttalar sig mot invandrare och flyktingar, men de söker även konfrontation med antirasister och vänstern, som i Göteborg i helgen då ett stort bråk utbröt i stadsdelen Masthugget.
Media har gett gruppen stor reklam. I en artikel i Göteborgs-Posten får Soldiers of Odins svenska führer Mikael Johansson helt oemotsvarat uttala sig om organisationen.
– Det är för mycket bara, flyktingvågen är för stor helt enkelt, säger nazisten.
Att tro att polisen kommer agera för att stoppa nazisterna är en farlig illusion. När Soldiers of Odin samlades i Uppsala uttalade polisen att problemet inte var självutnämnda medborgargarden utan vänsterns protester.
– Det var ett tiotal av dem som kom hit och skulle nattvandra, och de i sig var väl inte något större problem. Det som kunde ha blivit ett problem var att vi hade 20-30 personer från vänsterfalangen som anslöt sig och ville ställa till bråk, säger Nina Dahlström, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen, till TT.

Natten till söndagen den 3 april skedde konfrontationer i flera städer mellan Soldiers of Odin och de som ogillar dess närvaro. I Borlänge och Uppsala ledde det till att medlemmar i Soldiers of Odin fick uppsöka sjukhus. I Malmö hindrades deras samling av ett hundratal antifascisters.
Fascisterna bör konfronteras var än de dyker upp för att hindra dem att etablera sig. Göteborgs samlade vänster måste hitta gemensamma strategier med utgångspunkt i handling för att möta detta hot i form av demonstrationer och massprotester, men också för att hindra dem från att samlas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!