Sjöbefälen kräver rättvisa löner och gemensamt branschavtal

2016-04-06 10:46:11


Strejkvarslet omfattar bland annat skärgårdstrafiken i Stockholm och Göteborg.

Sjöbefälen har varslat om konflikt i skärgården den 12 april i Stockholm och Göteborg, då de kräver en återgång till tarifflönesystem för alla samt ett gemensamt branschavtal. Men Almega avvisar kraven.

Avtalet mellan Sjöbefälsföreningen och Almega gick ut vid årsskiftet, men förlängdes ömsesidigt (via en så kallad prolongering).
Men nu säger facket upp avtalet och lägger varsel om strejk.
Arbetsgivarna inom skärgårds­trafiken kan sedan två år tillbaka välja att antingen ha individuella löner eller tarifflöner, vilket innebär att olika företag har olika lönesystem. Sjöbefälsföreningen vill slopa möjligheterna till detta eftersom det inte blir rättvist.

– Tarifflönesystemet upplevs av våra medlemmar som rättvist och transparent. Det är inte rimligt att ha individuell lönesättning på en arbetsplats där du knappt träffar din chef, och där chefen inte ser hur du sköter ditt jobb. Risken är att det blir godtyckliga omdömen som ligger till grund för lönesättningen, vilket bara skapar frustration hos de anställda, säger Mats Jäderland, vd på Sjöbefälsföreningen, i ett pressmeddelande som skickades ut den 30 mars.
Han säger vidare till Sekotidningen den 30 mars att de har kört fast i förhandlingarna och att det då enbart återstår konflikt.

Tarifflönesystem innebär att lönen skiljer sig efter arbetsuppgifternas art och svårighetsgrad samt arbetstagarens ansvar, utbildning och yrkeserfarenhet.
Tarifferna anger vanligtvis vilken lägsta lön som ska betalas ut och innehåller flera steg där den anställde i regel får löneökning med vissa tidsintervall.
Sjöbefälsföreningen vill dessutom ha ett gemensamt branschavtal som innebär lika villkor i skärgårds­trafiken, istället för att det som idag är tre olika avtal. Till att börja med omfattar varslet ett tiotal fartyg och befälhavare i Stockholms och Göteborgs skärgård. Seko omfattas inte direkt av varslet, men om arbetsgivarna vidtar motåtgärder kan Seko dras in i konflikten.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv anser att lika och bra arbetsvillkor samt rättvisa löner är en självklarhet för såväl sjöfartsanställda som för alla andra.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!