Upp till kamp mot nazisthotet

2016-11-08 16:50:01


Banderollmålning inför den 12 november.

Planeringen inför den 12 november och evenemanget ”Tillsammans tar vi kampen mot nazismen” i Stockholm har pågått för fullt. Nu är det snart dags.

Nazisterna i den våldsamma nazistsekten Nordiska motståndsrörelsen har polistillstånd att marschera från Kungsträdgården till Mynttorget vid riksdagen. Det är samma nazistgrupp som sparkade ihjäl en kille i Helsingfors tidigare i höst och som stod för den våldsamma attacken i Kärrtorp för tre år sedan. 

Det är viktigt att alla motståndare till nazismen tar sig ut i det snöklädda Stockholm den här gången. Att vända nazisterna ryggen vore förödande – det är i ett samhällsklimat där en rasist som Donald Trump sätter tonen, där nazistgrupper blir invalda i parlament runtom i Europa och där regeringens flyktingpolitik är som att hälla bensin på rasistbrasan.

Vi samlas kl 11.00 på Sergels torg. Initiativtagare är Rött Forum, ett vänsternätverk där Rättvisepartiet Socialisterna ingår. Att några fackföreningar, som Seko Stockholm, Hotell och Restaurang Stockholm/Gotland samt Unga Byggare och Unga Elektriker, har tagit steget till att gå med som arrangörer är mycket välkommet. 

Om alla fackföreningar gjorde som dem och aktivt mobiliserade mot rasismen skulle det kunna pressa tillbaka nazisterna till källarhålorna, men också utgöra ett verkligt hot mot Sverigedemokraterna, speciellt om det kombinerades med en politik som besvarar SD:s splittring. I det fackliga uppropet som ligger till grund för demonstrationen argumenteras det helt rätt:

”För oss är det självklart att stå upp mot rasism och fascism. Vår styrka kommer ur sammanhållningen och solidariteten, på våra arbetsplatser, och i samhället i stort. I dessa tider, när den rasistiska högern är på frammarsch, när Sverigedemokraterna släpps in i finrummen för att näringslivet ska kunna fortsätta dumpa villkor och avtal, och när flyktingförläggningar utsätts för brandattentat, är det hög tid att agera.”

Den här gången har även organisationer som SSU, Ung Vänster, Vänsterpartiet och Feministiskt Initativ valt att vara med. Vad Barbro Sörman från V:s distriktsstyrelse sa på ett av planeringsmötena var att de aldrig brukar vara med som arrangörer till motdemonstrationer, men att de tar det här steget denna gång. Fler borde ta det steget och fortsätta vara aktiva. Den antirasistiska rörelsen har varit alldeles för passiv på sistone. 

Nätverket inför den 12 november har satt en bra standard. Studenter mot rasism är ute på tio skolor denna vecka, Seko Stockholm med flera delar ut flygblad på stan och Hotell och Restaurang sprider mobiliserande filmer på nätet. 

Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar folk i våra stadsdelar att komma med. Gör det du också och försök få med grannar, vänner, släkt och arbetskamrater. Tillsammans tar vi kampen mot nazismen. ■


Varför är det viktigt att demonstrera mot nazismen den 12 november?

Ali Rahimi, en av organisatörerna av demonstrationen mot utvisningar av afghaner för några veckor sedan:
– Jag deltar i demonstrationen som ett led i kampen för att stoppa utvisningarna av ensamkommande flyktingbarn.

Ammar Khorshed, aktiv i Linje 17 mot rasism och Rättvisepartiet Socialisterna:
– Högerextremister är på frammarsch både på gatorna och i parlamentet. Regeringens höjda flyktingmurar och tal om ”andrum” har gett rasister vind i seglen och vägen från ord till handling har blivit kortare. Det direkta resultatet är rasistiskt våld på offentliga platser, brända flyktingförläggningar och hets mot svaga grupper i samhället. Fascismen är ett hot mot arbetarrörelsen och rasismen splittrar och försvagar kampen för ett rättvisare samhälle. Därför är det ett viktigt steg framåt att facken engagerar sig och mobiliserar till denna demonstration.

Gunnar Westin, vice ordförande Seko Stockholm:
– Vi i fackföreningsrörelsen och den progressiva vänstern kan inte stå tysta när nazisterna marscherar i centrala delar av vår stad. Hotet från nazismen är nu så pass allvarligt att vi måste se vårt ansvar och sätta ner foten mot stöveltrampet.

Leo Nobel, Studenter mot rasism:
– Nazismen slår split. Nazister är idag ett rejält hot mot alla oliktänkande och alla som inte delar deras hatiska världsbild.

Att låta rasister få självförtroende genom att marschera ger dem råg i ryggen att utföra våldsdåd. Därför är det viktigt att föra en enad kamp mot det nazistiska hotet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!