Uppladdning för Välfärd utan vinst

2012-08-16 08:46:33




Den socialdemokratiske f d riksdagsledamoten Bengt Silfverstrand från Höganäs i Skåne är en av initiativtagarna till den Budkavle för välfärd utan vinst som lanserades i våras i Aftonbladet, dagen innan även LO-kongressen tog klar ställning för ett nej till vinster i välfärden.

Offensiv har talat med Bengt Silfverstrand som även är den flitigaste och skarpaste debattören i frågan på S-bloggar, där han också utan att darra på manschetten försvarar sitt samarbete med ”trotskister” och alla andra på samma sida i denna fråga.
– Frågan om vinster i välfärden har länge poppat upp då och då i debatten, som jag själv har deltagit i ända sedan den socialdemokratiska partikongressen 2001, där jag ansågs tillhöra ”museivakterna” mot ”förnyarna”. Men nu står den i fokus på ett helt annat sätt, och nu gäller det att hålla trycket uppe.
S är enligt Silfverstrand ett parti med stor spännvidd i synen på välfärden.
– De vanliga medlemmar och väljare jag träffar inser att vinstintresset är oförenligt med allmännytta och bästa kvalitet, och många av dem har också undertecknat budkavlen på nätet.

Att sådana som den f d riksdagskollegan och chefredaktören Widar Andersson och den fd statssekreteraren och S-strategen Stefan Stern liksom andra med en eller flera fingrar i riskkapitalisternas syltburk tagit till brösttoner som att varna för ett kosackval som 1928 om S skulle anamma LO-kongressens linje förvånar honom inte.
– De som har stora ekonomiska intressen och de som har en koppling till dessa står på samma sida, även om en del av dem fortfarande säger att de är socialdemokrater. Men det är sorgligt att de ska behöva leta argument från 1928.

Inte heller förvånar det att fem lokala S-politiker från Stockholms län som Robert Noordh & Co som vanligen hör hemma i partiets högerflygel står på kapitalisternas sida.
Men sedan Ann-Marie Lindgren skickligt argumenterat mot vinstintresset i partitidningen Aktuellt i Politiken, tycks det förvåna honom lite att även det socialdemokratiska oppositionsborgarrådet Tomas Rudin i Stockholms stad i en helsidesartikel avfärdar LO:s kongressbeslut som ”inte trovärdigt”.
– Det visar partiledningens rädsla och vilja att spjärna emot.
Rudin tycks inte ha någon större tilltro till S-linjen att begränsa övervinsterna med en stor kontrollapparat för ”kvalitetssäkringar”. Själv har han inget mer trovärdigt att komma med än ”full insyn” och ”självsanering”, om bara de privatiserade bolagen omfattas av offentlighetsprincipen och meddelarfriheten.
Bengt Silfverstrand säger sig ändå vara ”full av tillförsikt” och tror även att partiledningen kan tvingas till eftergifter. Han välkomnar också stödet i kampen mot vinstkramarna från S-debattörer som S-kvinnornas ordförande Lena Sommestad, Göran Greider och Carl Tham, liksom att även Jonas Sjöstedt anammat en ”klassisk socialdemokratisk linje” i denna fråga.

Arne Johansson

”Vård, omsorg, skola ska drivas i offentlig regi, punkt slut”

För Göran Greider, känd chefredaktör på Dalademokraten, författare och S-debattör, som idag hellre vill kalla sig ”socialist” än vänstersocialdemokrat, var det en självklarhet att underteckna Budkavle för välfärd utan vinst.

– Jag har väl skrivit ett 20-tal artiklar i ämnet och anser att vård, omsorg och skola borde drivas i offentlig regi, punkt slut, säger han.
– Jag är inte så mycket för kooperativ.
Att debatten om vinster i välfärden blivit så het beror enligt Greider på att den skattefinansierade välfärden är ”en guldgruva”.

– I en osäker värld där kapitalismen och företagen har svårt att hitta investeringsobjekt i den reala ekonomin är det en säker väg att få in pengar genom att mixtra till sig skattemedel. Vad som retar upp allra mest är riskkapitalisterna i välfärden.
Han tror inte att frågan kan sopas under mattan.

– Efter Carema och andra vård­skandaler är det nog utvecklingen i skolan med betygsinflation och fallande kvalitet som oroar folk allra mest, även inom medelklassen. Och det är där som motåtgärder allra först kan tvingas fram.
Om han kan för tidningsjobbet hoppas också Göran Greider kunna delta i manifestationen den 17 september.

Arne Johansson

Sprid budkavlen • Upptaktsmöte 20/8

Nätverket Välfärd utan vinst påbörjar nu mobiliseringen för en större manifestation med en demonstration och folkriksdag den 17 september dagen innan höstriksdagen öppnas. Nätverket inbjuder närmast alla organisationer och enskilda som vill delta i kampanjen till ett upptaktsmöte i ABF-huset måndag den 20 augusti kl 18.
Budkavlen för Välfärd utan vinst antogs strax innan midsommar av Kommunal sektion 26 Gullmarsplan, som är landets största med drygt 6 000 medlemmar, följt av Kommunal sektion 30 Centrala länet med 2 700 medlemmar.
Det är de två sektioner som i maj fick med sig hela Kommunal Stockholms län på en offentlig manifestation mot vinster i välfärden direkt efter LO-kongressens avslutning.
På ett styrelsemöte i juli ställde sig även SEKO klubb 111 inom tunnelbanan i Stockholm bakom, tillsammans med ett bidrag på 2 000 kronor.
Handsken är kastad för en episk strid om välfärdens framtid, sedan Svenskt Näringsliv, Almega, Friskolornas Riksförbund och Vårdföretagarna inlett en motkampanj för ”kvalitet och valfrihet”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!