Upprop: Låt familjen Danial stanna!

2010-04-04 18:17:34
Regeringen hotar hundratals irakiska familjer med massutvisning. En av dem är familjen Danial i Eskilstuna. De tillhör Iraks kristna minoritet, som utsätts för systematisk förföljelse, inkluderande mord, tortyr och våldtäkt.

I förra veckan skrev Offensiv om Aktion 2010, som kämpar för att rädda tusentals irakier från att utvisas till Irak, där de riskerar att förföljas och mördas. I Eskilstuna bor familjen Danial.
Fram till slutet av 2007 bodde de i Mosul i Irak. Shyban Danial arbetade som mekaniker i Bagdad.
En dag söktes han upp av medlemmar i en islamistisk milisgrupp. De talade om för honom att eftersom han arbetade vid ett företag som samarbetade med amerikanerna och dess-utom var kristen, hade de bestämt att han skulle betala dem 40 000 dollar (300 000 kronor). I annat fall skulle han och hans familj dödas.
– Var skulle jag få de pengarna ifrån?, frågar Shyban när jag träffar honom:
– Min lön var inte mer än ungefär 500 dollar (4 000 kronor), och man fick vara glad att man alls hade något jobb.
Familjen fick fly hals över huvud ut ur landet. De hade tidigare utsatts för hot och trakasserier eftersom de tillhör landets kristna minoritet. Exempelvis hade Laura, Shybans fru, tvingats sluta på universitetet i Mosul, där hon studerade ekonomi.
De hamnade i Sverige – och i invandringsmyndigheternas byråkratis­ka kvarn. Migrationsverket avslog de- ras första asylansökan. De överklaga­de till Migrationsdomstolen, men där fick de också avslag.
År 2008 sökte milismännen upp Shybans pappa i dennes hem i Irak. De letade efter Shyban. När de inte hittade honom, misshandlade de pappan så svårt att han hamnade på lasarettet. Innan de gav sig av, meddelade milismännen att de skulle hitta och döda Shyban och hans familj och om de inte hittade dem, skulle de komma tillbaka och döda Shybans båda föräl­drar. Sedan dess lever Shybans föräl­drar gömda på hemlig ort inne i Irak, under extremt svåra förhållanden.
Men inte heller denna nya omstän­dighet hjälpte familjen. I december 2009 avslog migrationsöverdomstolen deras överklagan. Därefter börja­de nedräkningen för deras avvisning tillbaka till Irak. Den 4 mars i år fick de beskedet: De har fyra veckor på sig att frivilligt resa tillbaka till Irak, annars kan det bli tal om tvångsavvisning.

För familjen innebär det en fruktansvärd press. Parets två barn har ro­tat sig i Sverige och fått massor av svenska kompisar. Sexåriga Miriam går sedan ett år tillbaka på förskola, och lillasyster Katja (4 år) har gått i två år på Tallåsplanens daghem i Eskilstuna.
– Många bland personalen på bå­da förskolorna har blivit arga och ledsna över att vi ska utvisas, berättar Laura.
Flera av dem har själva skrivit till migrationsverket och vädjat för barnen.

Nästa vecka genomför kampanjen Aktion 2010 landsomfattande protester mot regeringens och migrationsverkets planer på en massutvisning av flyktingar från Irak. I Eskils- tuna deltar bl a Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampanjen.
– Vi måste gå emot den här flyktingfientliga politiken som gör Sverigedemokraterna och andra högerex- tremister starkare, säger Caroline Bergström i Rättvisepartiet Socialisterna:
– Det handlar om oss, vi måste stå tillsammans. Vi kampanjar nu för att familjen Danial och alla andra utvisningshotade ska få stanna! Vi hör alla ihop!
Offensivs redaktion i Eskilstuna

 Fakta kristna i Irak ▼

  • Cirka 750 000 av Iraks kristna har drivits på flykt under de sju år som gått sedan USA:s invasion av landet 2003.
  • Under de senaste månaderna har det blivit värre än någonsin – inte minst i Mosul, som familjen Danial kommer ifrån. Kristna som firat jul har hotats till livet.
    I februari 2010 blev minst åtta kristna mördade i Mosul och enligt FN tvingades 680 kristna familjer fly från staden på grund av att de fruktade för sina liv.
  • Förföljelserna av de kristna utnyttjas av hänsynslösa politiska ledare som ett sätt att med religionens hjälp bygga upp en maktbas. Ytterst är det en del i kampen om kontrollen över mark och ekonomiska tillgångar i ett land där allt som heter struktur slogs i spillror av USA:s invasion och ockupation.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!