Upptrappad badkamp

2014-11-19 11:43:20

foto: Marouf Aziznejad
Angeredsborna rustar för en upptrappad kamp för baden.

Det rör på sig i Angered kring frågan om bad- och gymverksamheternas överlevnad i Rannebergen och Hammarkullen. Förra veckan hölls det demonstrationer i Hammarkullen och i måndags var det en demonstration i Rannebergen.

I helgen samlades 46 personer från 11 lokala Hyresgästföreningar från Angered på en konferens. Där antog de ett uttalande mot en stängning av anläggningarna. Samma helg samlades också medlemmar i Kommunals sektion Idrott & Park vid de tre simhallarna och lade grunden för en egen manifestation.
– Vi värnar om trygga anställningar och en god arbetsmiljö. Förvaltningen har nu utnyttjat situationen till att inte anställa tillsvidaretjänster, utan istället tillsatt vikariat och allmänna visstidsanställningar. Självklart kommer en eventuell stängning av de två anläggningarna också att påverka vår arbetsmiljö, varför manifestationen blir viktig för oss, säger Johannes Lundberg, arbetsplats- och skyddsombud på Angered Arena.

Kampen för bad och gym i Rannebergen och Hammarkullen går nu vidare. I måndags demonstrerade personal, bad- och gymgäster utanför Rannebergsbadet med krav på bevarande, renovering och utvecklande av bad- och gymverksamheten. Initiativet kom från Rättvisepartiet Socialisterna (RS). Ilskan mot att badet på nytt är hotat var påtaglig. Folk är förbannade.
– De sa inte ett ljud om detta i valet. Jag skulle ta tillbaka min röst om jag fick möjlighet. Förbannade socialdemokrater!, uttrycker en äldre dam som var märkbart irriterad.
Efter demonstrationen tog 26 personer plats inne i badet där diskussionen fortsatte om hur protesterna kan gå vidare.
Att Tidningen Nordost på lördagen hade ett reportage om att baden på nytt är hotade, med rubriken ”Nedläggningsbeslut kan leda till ockupation”, har höjt temperaturen och fler har fått veta om situationen som politikerna annars har försökt att tala så lite som möjligt om.
Att trycket växer på politikerna ses också i att Vänsterpartiets medlemmar i Angered vill ansluta sig till protesterna, trots att V inte har gått ut med hur deras representant i Idrotts- och föreningsnämnden kommer att rösta.

I Göteborgs kommun finns det riktlinjer om öppenhet till såväl anställda som brukare, men med den nya turen om bad och gym i Hammarkullen och Rannebergen har de lagt locket på. Politiker i nämnden är inte intresserade av att svara på frågor.
Anna Johansson, nämndens socialdemokratiska ordförande, har inte svarat i telefon och har heller inte svarat på upprepade lämnade meddelanden och sms. Diako Sheikh från Socialdemokraterna säger inte mycket till Offensiv:
– Vi diskuterar frågan, mer kan jag inte säga. Vi kommer med besked.
Stefan Yanelli, också han från Socialdemokraterna, var än mindre talför när Offensiv ringde upp:
– Jag har inget att säga över telefon, du kan skicka mig ett mejl om du har frågor.
Borgarna svarar på samma sätt. David Lega (KD), vice ordförande i nämnden, har i två veckor bara kommunicerat via sms och meddelar där att han bara vill ha kommunikation via e-post. Hampus Magnusson, Moderaterna, säger å sin sida till Offensiv att borgarna har kommit överens om att inte delta på politikerutfrågningen och att alla andra frågor får tas med David Lega.

Rättvisepartiet Socialisterna, personal och brukare vid bad- och gymverksamheterna i Angered, Hammarkullen och Rannebergen har kämpat för badens bevarande, renovering och utvecklande sedan i oktober 2013, då anläggningarna tillfälligt räddades av protester underifrån.
Politikerna var tysta under hela valrörelsen trots frågor från allmänheten och inte minst från Rättvisepartiet Socialisterna som krävde svar. Då politikerna inte vill svara på frågor över telefon, trots att beslutet som ska upp i december närmar sig, får de nu möjlighet att göra det på ett öppet möte på Angered Arena den 26 november klockan 18.00 då Rätt att simma bjuder in till politikerutfrågning. Kommer de inte får vi gå till dem. ■