Upptrappning och hot om markinvasion

2012-11-22 14:58:24
När detta skrivs (tisdagen den 20 november) har Israels upptrappade krig gått in på sitt sjunde dygn. Dödssiffran har stigit till över 136 döda och minst 850 har sårats.

De senaste dagarna har blivit de hittills blodigaste, trots de förhand­lingar om vapenvila som pågår.
Enligt Israels inrikesminister Eli Yishai, ledare för det extremt reak­tionära Shaspartiet är målet för kriget att ”skicka tillbaka Gaza till medeltiden. Bara då kan Israel bli lugnt i 40 år”. Ett uttalande som visar att Israels regering förbereder en ytterligare upptrappning, inkluderat en möjlig markinvasion, vilket kan komma att få oöverskådliga konse­kvenser.

Efter en veckas krig meddelade den israeliska regeringen att man tillfälligt är beredd att avstå från en markinvasion. Det är cyniskt makt­spel för att tvinga palestinierna att skriva under ett avtal som har dikterats av Israels och dess allierade. Ett sådant avtal kan aldrig utgöra en plattform för en utveckling mot fred.
Israels regering har startat kriget med vetskap om att man har stöd från USA och andra västmakter samt reaktionära regimer i arab­världen, som alla önskar driva bort Hamas från Gaza.
Det är på uppdrag och i samarbete med USA som Egyptens president Mohammed Mursi tagit på sig rollen som medlare. Därmed  vill Egypten och det styrande Muslimska brödraskapet sända en signal om att man inte önskar en konflikt med Israel eller USA.
Men så länge som denna medling kantats av ett upptrappat krig och uttalade hot om en markinvasion kommer den att bli resultatlös.
Det var en desperat iraelisk regering som beslöt att gå ut i krig för att om möjligt stärka sin ställning inför det kommande valet i början av nästa år. Landets premiärminister Benjamin Netanyahu ser kriget som ett sätt att vinna stöd både inom det egna partiet Likud och bland väljare i gemen.

Krig är en fortsättning på politiken fast med andra, dödligare medel. De senaste dagarna visar hur långt Israels regering är beredd att gå för att upprätthålla sin ockupationspolitik och blockad av Gaza.
Som socialister stödjer vi inte islamistiska Hamas politik och metoder. Hamas lika lite som ­korrupta Fatah på Västbanken erbjuder någon väg framåt för den palestinska  befrielsekampen. De palestinska massorna har rätt att med vapen försvara sig och rätt till nationellt självbestämmande samt en egen stat, vilket inte kan uppnås utan masskamp som också vinner sympati från vanliga israeler.
De robotar som Hamas och andra islamistiska organisationer avfyrar mot Israel försvagar inte Netanyahus regim och dess militärapparat, utan blir en förevändning för krig och repressiv politik.

USA:s president Barack Obama vägrar att fördöma det krig som bedrivs av Netanyahus regering med hänvisning till ”att Israel har rätt till självförsvar”, samtidigt som han inte erkänner det palestinska folkets rätt till självförsvar och nationellt oberoende.
Obamas hållning, som även delas av exempelvis den svenska högerregeringen, legitimerar Israels krig och förtrycket av ­palestinierna.
  • Stoppa Israels krig – bryt blockaden av Gaza.

Offensivs redaktion

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!