USA: Enorm potential för Cornel Wests presidentsvalskampanj

Precis som Sanders identifierar sig West som en ”demokratisk socialist”, vilket vi anser han borde nämna betydligt mer (Foto: Gage Skidmore / CC BY-SA 3.0).

uttalande från Socialist Alternatives (ISA:s sympatisörer i USA) verkställande utskott // Artikel i Offensiv

Den 5 juni tillkännagav aktivisten och professorn Cornel West att han kandiderar, som en vänsterutmaning i USA:s presidentval 2024. Hans tillkännagivande har redan fått stor uppmärksamhet i media och hans kampanjvideo har visats 19 miljoner gånger.
I ett presidentval som fram till för två veckor veckan verkade bli till en returmatch mellan den djupt impopuläre president Biden och den farliga högermannen Donald Trump har Wests kandidatur potential att erbjuda ett välbehövligt vänsteralternativ.

Under presidentvalsåren ökar det politiska intresset, och då är det avgörande att det finns en oberoende vänsterkandidat. Som socialister vill vi använda val för att argumentera för bygget av massrörelser som kan förändra samhället och koppla detta till behovet av att vänsterutmaningen också blir till ett steg mot ett arbetarparti.
Precis som Bernie Sanders gjorde 2016 och 2020 driver Cornel West en kampanj som reser viktiga arbetarkrav: Medicare for All (offentlig vård för alla), avskrivning av alla studieskulder och att alla ska garanteras en bra utbildning och bostad.
Men för att lyckas måste kampanjen bygga på ett massivt gräsrotsdeltagande och stå emot de brutala attacker som den kommer att utsättas för från Demokraternas etablissemang och storbolagens media.
West får därför inte tveka till att exempelvis ge stöd till den pågående arbetarkampen landet runt och de ungas kamp mot attackerna på transpersoners rättigheter, vilket Sanders kampanjer tyvärr bara gjorde på ett mycket begränsat sätt.

Precis som Sanders identifierar sig West som en ”demokratisk socialist”, vilket vi anser han borde nämna betydligt mer.
Men till skillnad från Sanders har West valt att bryta med Demokraterna, och hans valkampanj har därför potentialen att bli ett allvarligare hot mot miljardärklassen än vad Sanders var. Etablissemanget inom Demokraterna är väl medvetet om detta, och de mobiliserar redan mot Cornel Wests kampanj.
Cornel West intar en i stort sett principfast hållning till Ukrainakriget och kritiserar skarpt Putin och den ryska imperialismen för invasionen, samtidigt som han tydligt avvisar tanken att den amerikanska imperialismen agerar för att ”försvara demokratin”. I sin plattform kräver West helt korrekt ett slut på kriget och att Nato ska upplösas.

Socialist Alternative kommer under de kommande veckorna att ha en demokratisk diskussion i vår organisation om hur vi kan driva kampen för Cornel Wests kampanj. Vi kommer att uppmana Workers Strike Back, en kampanj som Socialist Alternative har initierat, att göra samma sak, och att hjälpa till att bygga den massrörelse som så desperat behövs.
Runt om i landet och globalt söker arbetarklassen och unga människor efter ett sätt att slå tillbaka. Tyvärr har det enorma tomrummet av ledarskap och stiltje i den sociala kampen för närvarande gjort att många har avmobiliserats. En stark oberoende Cornel West-kampanj har potential att hjälpa till att starta en ny våg av masskamp och bli en politisk jordbävning i amerikansk politik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!