Men utsikterna för den amerikanska ekonomin blir allt mörkare. Stimulanspaket eller inte, ekonomin kommer att befinna sig i recession under lång tid framöver och för arbetarklassen kommer det att bli en utdragen och oerhört tuff tid.
På måndagen röstade senaten för att man skulle avsluta debatten om det ekonomiska stimulanspaketet med siffrorna 61-36, och man väntas anta paketet på tisdagen.
– Det här är ingen vanlig recession. Vi går igenom den värsta krisen sedan den ekonomiska depressionen, sa Obama. (E24.se i tisdags).
I slutet av förra veckan nådde man en tillfällig kompromiss med hjälp av tre republikanska senatorer, där omkring 108 miljarder dollar (875 miljarder kronor) togs bort från förslaget. Om senaten antar paketet väntar en lika hård runda för att sam- manjämka senatens förslag med representanthusets.
Senatens förslag omfattar 827 miljarder dollar (6 700 miljarder kronor) och mer än 40 procent utgörs av skattelättnader, jämfört med 30 procent i paketet som representanthuset godkände, enligt Financial Times den 8 februari.
Stimulanspaketet har mött kritik även i andra länder. Obama anklagas för protektionism, då det i paketet finns en ”köp amerikanskt”-klausul. Den säger att enbart järn, stål och material tillverkat i USA får användas i de offentliga projekt som betalas med pengar från räddningspaketet.
Senaten antog dock ett tillägg där den ursprungliga klausulen kompletterades med att ingångna handelsavtal måste följas.
Under tisdagen väntas också finansminister Timithy Geithner tillkännage detaljerna kring hur man ska spendera de 350 miljarder dollar (2 800 miljarder kronor) som återstår av Tarpprogrammet.
Hans plan omfattar att regeringen köper upp giftiga (dåliga) lån, och en så kallad ”giftbank” kan skapas. Det kommer också att innehålla utökad finansiering från Fed för konsumentkredit, ytterligare injektioner i banker och vissa åtgärder till program för att begränsa vräkningarna, enligt Financial Times den 9 februari.
USA:s härskande klass är i panik och situationen i landet fortsätter att förvärras.
Redan i recessionens början lider arbetarklassfamiljer.
Den amerikanska kapitalismen är i kris, som är en del av en global kris. Om Obamas stimulanspaket antas kommer det att bli det största på decennier, men det är ändå ingen garanti för att kapitalismen kan undgå depression och deflation. Och för arbetarna är det redan depression. Alla åtgärder som nu görs är till för att rädda det kapitalistiska systemet, vars inneboende motsättningar är orsaken till krisen.
Under januari månad minskade sysselsättningen i USA med 598 000 jobb, vilket är den värsta månadssiffran sedan december 1974. Arbetslösheten ligger nu på 7,6 procent, jäm- fört med 7,2 procent i december, enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement. Tillverkningsindustrin är värst drabbad där 207 000 anställda förlorade sina jobb. Byggsektorn och detaljhandeln mottog också hårda slag, enligt Dagens Nyheter den 6 februari.
Under hela 2008 försvann 2,6 miljoner jobb, vilket är den värsta siffran sedan 1945 då över 2,7 miljoner jobb försvann i de stora permitteringarna efter andra världskriget. Jobbslakten trappades upp under hösten, bara under årets fyra sista månader försvann 2 miljoner jobb.
En rapport som gjordes innan starten på krisen visade att det redan under 2006 fanns 29 miljoner jobb där lönen låg under den officiella fattigdomsgränsen på 9,91 dollar (80,30 kronor) i timmen. Detta var en ökning med 5 miljoner låglönejobb på bara 4 år. Rapporten visar att nära 10 miljoner familjer kan kallas ”arbetande fattiga”, och det är 28 procent av de amerikanska familjerna! Dessa familjer kommer att drabbas hårt av krisens effekter.
Dagarna efter att Obama tog över som president tillkännagav han att fånglägret på Guantanamobasen ska stängas inom ett år. Fånglägret är en symbol för de övergrepp som begåtts under Bushs tid vid makten.
Obama har när det gäller Afghanistan lagt fram en plan på en så kallad ”surge”. Ytterligare 30 000 solda- ter ska skickas till landet. Det avgörande i planen är större eldkraft – men man kommer endast att gräva ned sig i ett än djupare träsk än i Irak och kaoset i Afghanistan kommer att fördjupas.
Det finns enorma förhoppningar på Obamas presidentskap, men Obama är och kommer att förbli en representant för den härskande klas- sen och kommer fortsatt att agera i dess intressen.
Den sociala kris som växer fram i USA kan inte stoppas av det ekonomiska stimulanspaketet och vanligt folk kommer att få betala dyrt för den kris som är ett resultat av kapitalismen.
Den nuvarande krisen visar på kapitalismens bankrutt. Det är ett ekonomiskt och politiskt system som historiskt har misslyckats och som inte ens har kunnat täcka de grundläggand behov som majoriteten har för att överleva.
Johanna Evans