USA: Obama nu vid rodret

2009-01-28 15:57:53
Barack Obama blev på tisdagen den 20 januari insvuren som USA:s 44:e president.

Hans seger i valet 2008 var historisk – den markerade ett tydligt avstånds­tagande från Bush och hans blodiga krig i Irak Väljarna skrev också historia när man valde den första svarta presidenten i ett land som byggts upp på grundval av slaveri och rasism.
Ett av Barack Obamas första stora och uppmärksammade utspel var beslutet att till slutet av 2009 stänga det ökända fånglägret på Guantanamobasen i Kuba.
Samtidigt sätts Obama direkt på prov av ett antal enorma utmaningar. Man står inför den värsta finanskrisen sedan 1930-talet, ett underskott på 1,2 biljoner dollar (9,6 biljoner kronor) i statskassan, krigen i Irak och Afghanistan och det nyligen inträffade blodbadet på Gaza samt en annalkande miljökatastrof på grund av den globala uppvärmningen.
Nils Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!