USP trotsade förbud

2006-08-11 17:21:48
CWI på Sri Lanka, USP, trotsade som enda parti det förbud mot 1 majdemonstrationer som myndigheterna införde i förra veckan. Det innebar en stor risk för de modiga deltagare som utmanade regeringen.

Demonstrationen klarade sig dock från attacker. Uppmärksamheten blev stor i media, även i tv utom i den regeringskontrollerade kanalen.
Förra veckan såg en allvarlig upptrappning av situationen på Sri Lanka, med ökad risk för att att kriget ska återupptas. Sedan början av 2002 råder vapenvila mellan de tamilska tigrarna, LTTE, och den lankesiska armén. Kriget, som pågått sedan 1983, har krävt 80 000 liv.
Förra tisdagen genomfördes ett självmordsattentat i Colombo, riktat mot en armékommendant. Regeringen pekade ut LTTE som ansvariga och inledde flygbombningar. 15 civila ska ha dödats och 40 000 tvingades på flykt.
LTTE hade innan dessa händelser hotat att bojkotta försöken att återuppta fredssamtalen i Geneve. Orsaken är allt fler attacker mot tamiler i de östra delarna av Sri Lanka, särskilt runt staden Trincomalee. 62 tamiler har dödats de senaste två månaderna. En utbrytargrupp ur LTTE, Karunafraktionen med nära band till Sri Lankas regering, har varit särskilt aktiv.
Den regering från högerpartiet SLFP som tillträdde efter valet ifjol har en särskild bas hos chauvinistiska singalesiska grupper (majoriteten på Sri Lanka). Det rasistiska partiet JVP lämnade regeringen när premiärminister Rajapakse såg ut att acceptera fredssamtalen, men är nu på väg tillbaka.
Krigsrisken är ett allvarligt hot mot arbetare och fattiga på Sri Lanka, samtidigt som det redan lett till enorma prisökningar på till exempel bensin, bussbiljetter, fotogen och gödningsmedel. USP kräver slut på fientligheterna och fredsamtal där arbetare och bönder har valda representanter. USP försvarar tamilernas rättigheter, inklusive rätt till självstyre, och står för en socialistisk lösning.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!