”Utan förbättring blir det revolt” 120 på RS-debatt i Hammarkullen

2013-06-14 10:53:28


Göteborgs Fria tidning skrev om mötet att: ”En efter en tog Hammarkulleborna till orda och inläggen framfördes i form av politiska brandtal som åtföljdes av rungande applåder och ofta lämnades politikerna svarslösa.”

På initiativ av Rättvisepartiet Socialisterna samlades 120 boende i Hammarkullens folkets hus för ett samtal och debatt på temat: Hur skapas trygghet i Hammarkullen och varför brinner det i förorten.

Johannes Lundberg var konferencier och öppnade mötet. Han hade en tuff uppgift att ge ordet till alla som ville komma in i diskussionen.
Den politiska medveten om våldets orsaker är hög i ­Hammarkullen, vilket visades under mötet.
Under flera års tid har de boende mobiliserat mot nedskärningar, kämpat mot Socialdemokraternas försök till nedläggning av fritidsgård, bibliotek, skolor och social service. Vad vi nu ser är resultatet av den förda politiken.

– I Hammarkullen är det stadsdelens politiker som är vandalerna, när de slår sönder skola, vård och trygghet med sina nedskärningar, konstaterade Kristofer Lundberg, Rättvisepartiet Socialisterna.
– Jag har bott i området sedan 1978 och sett förändringen. Händer ingen dramatisk förbättring snart kommer vi att se en revolt, sa Halil.
Socialdemokraterna, som representerades av Joakim Hagberg, ersättare i stadsdelsnämnden (SDN), försökte slingra sig:
– Tyvärr har vi en högerregering och hur mycket vi än vill satsa så är det regeringen som bestämmer pengapåsens storlek, sa Joakim och fick kvällens första burop.
Thaher Pelaseyed från Vänsterpartiet var bra i sin kritik mot höger­regeringen, men V:s vilja till fortsatt samarbete med S gjorde att de inte kritiserade de lokala nedskärningarna.

En fråga från publiken som förblev obesvarad löd: ”Göteborg är en röd-grön stad, ni är med och styr SDN Angered, är inte Vänsterpartiet medansvariga? Hur långt är ni beredda att gå i ert samarbete med Socialdemokraterna?”.
Socialdemokraterna försökte åter-igen slingra sig genom att påstå att de satsar på föreningar, skola och fritidsgårdar.
– Men vi har gått från sju till sex tjänster, svarade Teddy som arbetar på fritidsgården Mixgården.
Och en lärare längst bak i salen tillbakavisade påståendet om satsningar på skolan:
– Vi är färre idag än för två år sen.
Gustavo Adourian, en socialdemokratisk gräsrotsmedlem, höll ­inte igen på kritiken mot det egna partiet:
– Vi har kämpat i 20 år i Hammarkullen, vi boende har samlats på stora möten likt detta och räddat många verksamheter. Efter Backa­branden sköts pengar till för att vi skulle ha verksamhet för ungdomar. När mediarubrikerna lagt sig drogs pengarna in, trots att vår verksamhet har minskat kriminaliteten och skadegörelsen. Och resultatet ser ni nu.
Allianspartierna borträknat Centerpartiet hade valt att avstå från debatten. Centerpartisten gav sig dock inte in i diskussionen.
– Regeringen talar om arbetslinjen, men arbetslösheten är 448 000 idag, varav 182 000 är ungdomar. Då räcker det inte att komma hit för att lyssna. Vad är era lösningar?, frågade Kristofer Lundberg riktat till centerpartisten, som svarade att han fanns på plats för att lyssna.

Joakim Hagberg (S) hänvisade sedan till att de har bildat ett nybildat trygghetsråd mellan politiker, tjänstemän, företagare och polis i stadsde­len. Men detta är bildat med ett uppifrånperspektiv. Ett bättre exempel på verkligt trygghetsråd är Vårt Hammarkullen, ett initiativ av de lokala Hyresgästföreningarna i Hammar­kullen, Bredfjällsgatan och Sandeslätt som arbetar med trygghetsfrågorna underifrån i direkt kontakt med de boende.
Vårt Hammarkullen organiserade tidigare i vår ett ”Ta tillbaka torget”-evenemang med musik och uppträdanden där barn och unga i området fick lämna in sina sommardrömmar.
Det är just organisering underifrån av boende i Hammarkullen som tar strid för upprustning av ­förorten som kan förbättra tryggheten. 
En kamp för arbete, bostäder och meningsfull fritid.
RS Hammarkullen
RS Sandeslätt

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!