Utförsäljning av allmännyttan – högre hyror

2006-12-20 14:08:36
Under sina första dagar vid makten beslutade regeringen att avveckla det statliga räntebidraget till byggandet och investeringstödet samt att inte införa de så kallade hyresgarantierna för ungdomar. Vidare vill regeringen sälja ut allmännyttan.
Resultatet av denna politik är färre hyresrätter och högre hyror.

Vad händer efter årsskiftet?
  • Stöden till byggande av hyresrätter och studentbostäder på sammantaget 1 300 miljoner kronor tas bort.
  • Inga nya räntebidrag beviljas efter årsskiftet. De räntebidrag som finns tas bort inom fem år. 737 av totalt 1 756 miljoner kronort tas bort redan 2007. Det drabbar redan byggda hus.
De stora byggföretagen kommer inte att bygga utan statligt stöd så det blir helt enkelt ett minskat antal nya hyres- och studentlägenheter. Det kan till och med bli fråga om byggstopp på grund av att regeringen sett till att det blir dyrara att bygga lägenheter.
Avvecklingen av räntebidraget, investeringsbidraget och investeringsstimulansen innebär en kostnadsökning som motsvarar ungefär 1 500 kronor högre hyra för en normalstor trerumslägenhet.
Enligt SABO, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation, kommer byggandet av cirka 6 000 planerade lägenheter att ställas in de närmaste åren till följd av dessa beslutade försämringar (Nyproduktion av flerbostadshus år 2006 och 2007 var ungefär 13 000 lägenheter per år).

Utförsäljning av allmännyttan

Det kommer att dränera de kommunala bolagen på pengar. Det kommer framför allt att drabba de fattiga bostadsområdena som är i störst behov av upprustning och renovering.
Försvinner allmännyttan blir det marknadshyror – privata värdar får sätta vilka priser de vill. Högeralliansen har aldrig dolt att man eftersträvar marknadshyror.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!