”Utförsäljningen går att stoppa!”

2017-12-06 13:29:34

foto: Kristofer Lundberg
360 av områdets hyresgäster samlades för att protestera mot de planerade utförsäljningarna.

Den kommunala framtidskoncernens planer på att sälja ut 300 av allmännyttans bostäder inom Bostadsbolagets bestånd i Rannebergen möter stora protester i området.
När Hyresgästföreningen i tisdags bjöd in till möte i skolans matsal gick ilskan att ta på bland de 360 av områdets hyresgäster som samlades för att protestera mot de planerade utförsäljningarna.

Talare efter talare avlöste varandra med en blandad oro och ilska, och med uppmaningar till kamp mot de politiska beslutsfattarna.
Det var tydligt att det nu handlar om mer än bara 289 lägenheter, det handlar om en uppdämd ilska efter åratal av nedskärningar, borttagen social service och växande otrygghet som följt i dess spår.

– Det handlar i slutändan om vilket samhälle vi vill leva i: ett samhälle i trygghet med långsiktiga offentliga ägare, eller med oseriösa spekulanter med kortsiktig vinstmaximering i tanken, sa Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästföreningen Angered.
– De planerade utförsäljningarna går att stoppa, politiska förslag och beslut går att stoppa med kamp och organisering, av att gå samman besitter vi styrkan till nödvändig förändring, sa Kristofer Lundberg och uppmanade till demonstrationer vid kommunfullmäktiges nästa möte den 23 november.

Nu mobiliserar Hyresgästföreningen till att göra de boendes röster hörda inför kommunfullmäktiges beslut.
– Vi måste vara organiserade, för att inte köras över, säger Sara Juaniquina Svensson, som valdes in i en arbetsgrupp för att organisera demonstrationerna.
Sara har bott i Rannebergen i fyra år. Innan dess bodde hon i Lövgärdet där Victoria Park har sitt bestånd och är hårt kritiserade.
Mötet var det andra på en vecka. Det första mötet fick avbrytas då det samlade fler än vad som skulle få plats i den lokala Hyresgästföreningens lokal på Fjällveronikan.
– Kampviljan är god och nu kommer vi organisera oss i olika aktivitetsgrupper för att kunna protestera mot den här bytesaffären, säger Camilla Liljeblad, lokala ordföranden i Hyresgästföreningen i Rannebergen till SVT.
Boendes oro över att Victoria Park skulle etablera sig i Rannebergen genom bytesaffären med Bostadsbolaget handlar om dess marknadsstrategi att köpa upp eftersatta lägenheter som inte åtgärdas förrän boende flyttar och då genomför bristfälliga ”topprenoveringar” som höjer hyrorna kraftigt.

Resultatet blir att bolaget struntar i det löpande underhållet i väntan på att släppa in en ny hyresgäst.
Offensiv rapporterade redan förra veckan om det beslut som tagits i först Bostadsbolagets styrelse, sedan i AB Framtiden om en bytesaffär mellan Bostadsbolaget och Victoria Park där kommunen får byggbar mark i Lövgärdet mot lägenheter i Rannebergen. Bara Vänsterpartiets representanter sade nej.
Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet bryter sina vallöften från 2014 om att inte sälja ut allmännyttan. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!