Utvisa inte Haile Mareyan

2008-10-01 16:35:38
Haile Mareyan Getachew från Etiopien har fått ett utvisningsbeslut från Migrationsdomstolen trots att hans f d advokat medgett det grova misstaget att inte skicka in handlingarna till Migrationsdomstolen.

Haile Mareyan var aktiv i oppositionspartiet CUD:s valkampanj år 2005, där han mobiliserade ungdomar till att rösta mot diktatorn Meles Zenawi. När allt pekade på seger för oppositionen satte Zenawi den 16 maj stopp för rösträkningen och utropade sig själv som segrare.
Massdemonstrationer med ungdomarna i spetsen följde i juni 2005 men dessa slogs ned i blod. Bland al­la som fängslades fanns Haile Mare­yan.

– Jag flydde till landsbygden. I november kom nästa stora attack från diktatorn, då fängslades i stort sett alla som opponerade sig. Jag vill inte fängslas, jag vill inte dödas för att jag inte accepterar regeringens politik, så jag flydde ut ur landet.
I augusti året därpå kom Haile Mareyan till Sverige. Men här har han inte accepterats som den politis­ka flykting han är. Migrationsverket har tvärtom misskött fallet på ett skandalöst sätt. Advokat Gunnar Heljestrand utsågs av Migrationsverket att sköta ärendet, men han skickade inte in alla handlingar som be- visar Haile Mareyans politiska aktivism, arresteringsordern med fotografi på honom m m. Resultatet av avslaget innebär att han saknar peng- ar till ny advokat, mat och boende.
Haile Mareyan har fortsatt att kämpa för Etiopiens frihet även här i Sverige.
– Folket vill inte ha det invasionskrig som Zenawi på uppdrag av USA för i Somalia. På över ett år har vi inte sett ett spår av den stabilitet som utlovades, tvärtom skapar kriget nya kriser i form av en svältkatastrof i Etiopien. 8 miljoner människor drabbas av uttorkning samtidigt som resurerna går till det kostsamma kriget.

Nu väntar Haile Mareyan på besked från Migrationsöverdomstolen angående prövningstillstånd, som i sin tur innebär att det prövas om Migrationsdomstolen haft fog för att avvisningen.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!