Utvisa inte hbtq-flyktingar

2017-06-15 16:47:52

foto: Natalia Medina
Hbtq-flyktingars möjligheter till asyl harkraftigt försämrats efter den nya asyllagen. Kampen måste fortsätta

”Rättssäkerheten för hbtq-flyktingar är satt på undantag […] Samtidigt som regnbågsflaggorna svajar i vinden bedöms många hbtq-personer utifrån myndigheternas stereo­typa föreställningar kring just hbtq-personer.” Så skriver FARR:s hbtq-grupp i en debattartikel den 8 juni apropå ökningen av utvisningar av hbtq-personer.

Det förs ingen statistik över hbtq-flyktingar i Sverige, men organisationer såsom RFSL Newcomers och FARR (Flyktinggruppernas riksråd) är övertygade om att antalet avslag har ökat.
Men inget tyder på att förtrycket av hbtq-personer minskar – snarare tvärtom. I vår har vi hört de fruktansvärda nyheterna från Tjetjenien, där myndigheterna har massarresterat hbtq-personer och det rapporterats om grav tortyr, förnedrande behandling och hedersmord.

Som vanligt är solidariteten bland vanliga människor stor. På bara en dag samlades över en miljon kronor in till stöd för offren i Tjetjenien via Regnbågsfonden. Från regeringens sida är dock inställningen en annan. Den nya asyllagen har gjort det än svårare för hbtq-flyktingar att få stanna.
”Signalpolitiken som skickades ut när man förändrade lagen sommaren 2016 har spillt över på bedömningarna. Det har blivit hårdare och nivån du måste uppnå för att anses trovärdig har höjts, säger Charlotta Lagnander på FARR”, skrev Expressen den 30 maj i år.
Även den nya asyllagen i sig försämrar möjligheterna för hbtq-­flyktingar. Till exempel har kategorin ”övriga skyddsbehövande” tagits bort.
Tidigare fick ungefär en tredjedel av de hbtq-flyktingar som fick uppehållstillstånd det i den kategorin.
Införandet av enbart tidsbegränsade uppehållstillstånd utgår från att de som söker asyl kan antas ha möjlighet att återvända till sina hemländer när konflikter har lösts. Detta gäller sällan de som söker asyl av hbtq-skäl. Förföljelsen av hbtq-personer i Tjetjenien eller Uganda är inte övergående, snarare tvärtom.
Det som kallas ”nya omständigheter” ger i nya lagen bara ett års tillfälligt uppehållstillstånd. Det är vanligt att just hbtq-flyktingars asylskäl kommer fram sent i asylprocessen och leder till ”nya omständigheter”.

I många avslag hävdas att flyktingen ”inte gjort sin sexualitet sannolik”. Många får nästan identiskt liknande skrivelser i sina avslag. Ett exempel är 16-åriga Naim från Afghanistan. Han är homosexuell och flydde till Sverige där han sökte asyl, men fick avslag.
”Migrationsverket skriver bland annat att Naim inte har kunnat berätta detaljerat kring sina känslor och tankar. Detta trots att det i riktlinjerna står att man ska ta hänsyn till att till exempel ålder och kulturell stigma kan påverka hur mycket detaljer folk berättar”, skriver P3 nyheter på sin hemsida.
För att visa det absurda i Migrationsverkets ”homotest” lät Expressen hbtq-profilen Rickard Söderberg svara på Migrationsverkets frågor. Domen från asyljuristerna blev hård – han skulle fått avslag eftersom svaren var alltför vaga. Han kommenterade till Expressen den 30 maj:
– Det här bevisar inte min läggning för det handlade inte om vem jag är […] De plockar upp saker, och sen hugger de isär det. Jag hamnar i någon slags återvändsgränd hela tiden.
Migrationsverket har i media skyllt ifrån sig med att nästan alla avslag hanteras igen i Migrationsdomstolen och att misstag då kan rättas till. Det stämmer inte enligt Victoria Malmquist på FARR som har granskat 100 hbtq-ärenden som har gått till Migrationsdomstolen.
– Bara tre av 100 ärenden hanterades på ett bra sätt ur ett juridiskt perspektiv, sade Malmquist till QX den 1 juni.

Situationen för hbtq-flyktingar visar att Pride och kampen för hbtq-personers rättigheter är lika viktig som tidigare. Dock behöver Pride knyta an till sina radikala rötter och till kampen – utan den kan inga rättigheter vinnas. Kampen för hbtq-flyktingar måste kopplas till att riva upp den nya asyllagen, regeringens högerkurs och hela Fort Europa, ett projekt som bara har till syfte att gynna EU:s kapitalistiska elit och samtidigt splittra motståndet underifrån mot ökade orättvisor. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!