Utvisning till Sudan avbruten

2008-11-24 21:48:43
I lördags avbröts en utvisning till Sudan efter protester och efter att flygplatspolisen på Landvetter kört på Elamin Bashir. Elamin var en av de åtta sudaneser som hungerstrejkade för sin rätt till asyl i Göteborg för några år sedan. Sudaneserna har fått aktivt stöd från Rättvisepartiet Socialisterna och stödgruppen för sudanesiska flyktingar. Sex av de åtta har fått uppehållstillstånd, men Elamin som organiserat hungerstrejken och protester mot den sudanesiska diktaturen och utvisningar fick avslag.

Söndagen den 23 november
skulle Elamins ärende preskriberas och en ny asylansökan lämnas in. Polis och Migrationsverket fick därför bråttom att försöka utvisa honom innan en ny ansökan kunde lämnas in. Erik Helgesson från Ingen människa är Illegal befann sig under hela fredagen på Migrationsverket i hopp om att kunna få ett verkställningshinder så en ny ansökan kunde lämnas in men Migrationsverket som flugit en handläggare från Stockholm till Göteborg var fast beslutsamma om att genomföra utvisningen trots att Elamin riskerar döden i Sudan.

Utvisningen av Elamin Bashir
var planerad till lördagen men någon tidsangivelse angavs inte, in i det sista väntade de med att berätta för honom när utvisningen skulle ske i rädsla för protester. Klockan 05.00 väcktes han på lördagen och kl 05.30 skulle han förflyttas till flygplatsen. En bil med medlemmar från Rättvisepartiet Socialisterna var på plats redan 05.00 utanför migrationsverkets förvar i Kållered för att försöka stoppa utvisningen.
– Kvart över fem talade jag med honom. Han berättade då att han skakade och var rädd och frågade vad han skulle göra, säger Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna.

Fler bilar var på väg men han inte fram innan Elamin förflyttades.
– Vi var för få för att stoppa bilarna så vi följde istället efter till Landvetter, berättar Kaan Özsan.

Aktiva i Asylrörelsen 2008
och Ingen människa är Illegal som var på väg till Kållered dirigerades istället till Landvetter flygplats från var utvisningen skulle ske. Utvisningsförsöket skulle sedan stöta på fler problem. Medlemmar i Ingen människa är Illegal och RS tillsammans med övriga från Asylrörelsen ordnade sedan en protest vid säkerhetskontrollen på flygplatsen med 30-talet deltagare. Aktivisterna fällde ut en 10 meters banderoll med texten "Stoppa deportationerna", informerade passagerare och piloten att en man på flyget kommer att utvisas mot en trolig död alternativt tortyr i hemlandet Sudan och uppmanades att säga ifrån.

På vägen från gaten och in i flyget lyckades Elamin att slita sig och springa ifrån sina övervakare men stoppades brutalt genom att bli nermejad av en tjänstebil tillhörande flygplatsens säkerhetspersonal. Trots Elamins skador och chocktillstånd försökte polisen att handgripligen tvinga honom på flyget. Piloten vägrade då att flyga planet med den skadade mannen ombord och hänvisade till säkerhetsrisken. Detta måste delvis tillskrivas demonstrationen som hölls på terminalen som upplyste piloten om hans rätt att vägra lyfta om Elamin vägrade. Polis körde Elamin till förvaret i Kållered och lämnade honom där, men personalen ansåg att han var för skadad och körde honom till sjukhuset. Utvisningsbeslutet upphävdas och Elamin fördes till Sahlgrenska Universitetssjukhuset för vård. Han var rejält omskakad när han besöktes på akuten, läkaren gjorde en skallröntgen och misstänkte en hjärnskakning. I väntrummet fanns aktivister från Ingen människa är Illegal, RS och asylrörelsen för att stoppa eventuella försök av poliser att hämta Elamin. Man viste då ännu inte om utvisningen var avblåst.

På söndagen preskriberades hans fall och på tisdagen lämnades en ny asylansökan till migrationsverket in. Detta var trots det olyckliga att Elamin kördes på av polis och vaktpersonal, en i raden av lyckade aktioner mot försöken att utvisa flyktingar till länder där de riskerar att utsättas för tortyr, förföljelse och mord. Bara i år har fem utvisningar stoppats i Göteborg och det är tydligt hur myndigheterna är desperata efter att hitta nya metoder för att verkställa utvisningarna. Ett exempel på detta är allt större polisinsatser och att flyktingarna inte varslas om tiden för utvisningen för att försvåra mobiliseringar för blockader.

Det har varit en bred och positiv medierapportering om lördagens händelse, både från TV4:s och SvT:s rikssändningar samt flertalet av landets dags- och morgontidningar. Elamins fall har bäddat för en fortsatt debatt om asylsökandes situation i massmedierna, med ett reportage i TV4:s Kalla Fakta om en utvisad marockan som utsatts för tortyr i hemlandet, som toppen på isberget.

Att utvisningar kan stoppas
har redan visats, men nu måste det till en bred uppslutning för ett återinförande av asylrätten och mot all form av statlig rasism. RS kämpar för en Amnesti åt alla asylsökande och gömda flyktingar. Förutsättningarna för en antirasistisk massrörelse har ökat efter medieuppmärksamheten kring asylfrågan, samtidigt som det är en akut fråga att ena arbetarklassen för en gemensam kamp mot fort Europa och dess rasistiska högerpolitik.

Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!