Utvisningen av Ganna, 91, stoppades

2011-10-19 09:57:24


Demonstranter och journalister på Arlanda.

Den enorma proteststormen, mot utvisningen av den 91 år gamla och svårt sjuka Ganna Chyzhevska till Ukraina, gav resultat. I sista stund stoppades utvisningen genom inhibition på grund av Europadomstolens beslut att ta upp fallet.

Ganna är hjärtsjuk, nästan blind och gravt dement samt saknar anhöriga i Ukraina. Enbart flygningen kunde ha blivit livshotande. Ändå drev Migrationsverket på för att genomföra utvisningen. Men nu är den stoppad.
Det var Gannas familj här i Sverige, främst dotterdottern Anna Otto, som tog strid och lyckades mobilisera ett enormt stöd från allmänheten.
I tisdags samlades aktivister vid terminal 5 på Arlanda för att protestera. På plats fanns Anna Otto, facebook-kampanjen ”Stoppa utvisningen av Ganna Chyz-hevska”, Asylrörelsen i Stockholm, Aktion mot Deportation Uppsala, Vänsterpartiets riksdagsledamot Christina Höj Larsen, Centerpartiets riksdagsldamot Abir al-Sahlani, Svenska kyrkan, RS, Ung vänster och SSU.

– Vi kommer informera passagerarna som ska stiga på flyget om vad som håller på att hända, att en svårt sjuk 91-årig kvinna ska utvisas. Vi tycker att flygbolaget och kaptenen har det här i sina händer, och att de ansvarar för att se till att inte vara en del i det här. Vi tror att utvisningen kan stoppas. Det har hänt tidigare, säger Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna och aktiv i Asylrörelsen i Stockholm, i tisdagens Aftonbladet.

Att utvisningen stoppades visar att protester är avgörande. Asylrörelsen i Stockholm tänker fortsätta ta kampen mot högerregeringens inhumana flyktingpolitik.
Asylrörelsen i Stockholm samlar nu alla krafter till stormötet om asylkampen den 27 oktober  där ett kalendarium för demonstrationer och aktioner de kommande månaderna ska tas fram.

Ruben Derkert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!