Utvisningen stoppad – Sirvan har släppts från flyktingförvaret

2011-05-10 12:47:29
Igår släpptes äntligen Mohammad Sirvan Forotan från flyktingförvaret. I fredags stoppades Migrationsverkets försök att utvisa honom till Iran där han riskerar livet för sin bakgrund som politisk aktivist, peshmerge i motståndsrörelsen Komale.

I dagens Aftonbladet skriver Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik att de ändrar sig och stoppar utvisningen. Enligt Migrationsverket hade "nya asylskäl" tillkommit. Men de ansvariga visste redan att Sirvan var motståndsman i Komale. Om beslutet att utvisa Sirvan verkställts hade han varit den förste peshmergen att utvisas till Iran från Sverige och Migrationsverket hade etablerat en ny praxis. Men protesterna satte stopp för utvisningen.

Sirvan har släppts och Migrationsverkets nya genomgång av hans ansökan om asyl pågår nu. Att utvisningen av Sirvan stoppades visar att det går att göra skillnad. Men vi vill göra ännu större skillnad. Just nu hungerstrejkar 50 politiska flyktingar från Iran i Göteborg för att få stanna. Mellan 20 000 och 30 000 personer är gömda, saknar skydd och rättigheter i dagens Sverige. Många utnyttjas på arbetsmarknaden med högerregeringens goda minne.

Asylrörelserna runt om behöver åter bli en riksomfattande kraft, som under flyktingamnestikampen 2005 då 17 000 uppehållstillstånd tvingades fram. Vi måste ta protesterna till regeringen och mot hela högerpolitiken. Därför börjar vi redan nu förbereda för en stor protest vid riksdagens öppnande den 20 september tillsammans med fackliga, asylaktivister och lokala kampanjer runt om i landet.

Mattias Bernhardsson

Läs mer på Septemberalliansens facebook-grupp.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!