Utvisningsminister Billström “nöjd med Miljöpartiet”

2011-09-19 14:56:57
Tobias Billström “är nöjd med att Miljöpartiet stödjer regeringens hela migrationspolitik i budgeten”. För flyktingar och asylkämpar är MP:s agerande tvärtom ett gigantiskt svek.

I synnerhet gillar den ansvarige ministern att Mp gett upp motståndet mot tvångsutvisningar. “Genom samarbetet med rege­ringen har Miljöpartiet lagt delar av sin egen migrationspolitik åt sidan. Det största avsteget är att MP accepterar regeringens tvångsutvisningar till bland annat Irak”, rapporterade Dagens Nyheter, illustrerat med en bild av kaffedrickande Billström och Miljöpartiets Maria Ferm.
“Som parti är vi fortfarande kritiska till utvisningarna. Men vi driver inte frågan nu”, förklarade Ferm.

Grönt ljus till tvångsutvisningar är inte Miljöpartiets enda eftergift. DN meddelar vidare att “MP ställer sig även bakom regeringens EU-politik i migrationsfrågor”. EU:s roll i flyktingpolitiken är att bygga upp en gemensam mur mot flyktingar. Det ökända samarbetet med Libyens nu störtade diktator Gaddafi gick ut på att EU betalade för att afrikanska flyktingar skulle sättas i läger och förhindras att resa vidare till Europa.
Tidigare har meddelats att uppgörelsen mellan regeringen och Mp även innehåller större satsningar på att jaga papperslösa flyktingar för att utvisa dem, enligt en metod som börjat användas av polisen i Skåne.
Däremot ingår inte sjukvård för papperslösa, vilket Mp påstod när ramuppgörelsen presenterades i mars. Tobias Billström säger helt krasst att det skulle kosta för mycket.

För detta har Mp fått igenom två förbättringar. Den ena att barn från Somalia ska kunna återförenas med sina familjer i Sverige. Den andra att barn till papperslösa ska ha rätt att gå i skolan.
Men även här finns förbehåll. Budgeten kommer att innehålla 850 miljoner kronor till återförening och skolgång, men det finns inga siffror på hur många som kommer att omfattas av besluten. Återföreningsreglerna ska inte börja gälla förrän 1 juli nästa år, vilket kritiserades av Rädda Barnen. “Att det ska ta nästan ett år att genomföra en lagförändring för att hantera en akut situation är oacceptabelt”, kommenterade Rädda Barnens ordförande Inger Ashing.
Rätt till skolgång gäller också först från hösten 2012. Hur mycket som uppnåtts av just Miljöpartiets förhandlare är oklart. Även Folkpartiet under skolminister Björklund har tidigare lovat skolgång.

Med Miljöpartiets stöd till en brutalare utvisningspolitik riskerar en stor del av de barn som sägs få utbildning att istället deporteras. Trenden i Migrationsverkets agerande under det senaste året är utan tvekan allt omänskligare beslut, inklusive utvisningar av sjuka barn och pensionärer. Billström däremot anser att “en kartläggning visat att lagen använts på rätt sätt” (DN). Samme minister som många gånger sagt att han inte kan lägga sig “enskilda fall” har i själva verket inga problem att backa upp Migrationsverket.

Miljöpartiet försvarar sig med att samarbetet ställt Sverigedemokraterna utanför besluten. Men priset är att Mp godkänt den politik som förs av Tobias Billström – en politiker som gått i spetsen för utvisningar både av apatiska barn och förföljda irakier. Billström kallar Miljöpartiets stöd “revolutionärt”, ett missbruk av ord när det i själva verket är kontrarevolutionärt.
Miljöpartiets agerande har mött stark kritik. På flyktingbloggen konstaterar Alex Bengtsson att många “kände sig nog oerhört upprörda och besvikna” över överenskommelsen. Vänsterpartiets tidigare talesman i flyktingfrågor, Kalle Larsson, påpekar att det är rörelsen på gator och torg som tvingat regeringar att backa, inte kaffe i slutna förhandlingsrum.

En större asylrörelse måste byggas upp, som förenar demonstrationer och manifestationer med fortsatta blockader och protester för att verkligen stoppa utvisningarna. En asylrörelse som vägrar ställa grupper av lågavlönade och arbetare mot varandra – som betonar gemensam kamp – för jobb och bostäder, vård och utbildning, för alla.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!