V i högerkoalitioner

2018-10-03 11:31:44

foto: Anders Lejczak / Flickr CC
V gör helt fel när de ingår i styren med partier som M och L.

Varför ska Vänsterpartiet styra kommuner tillsammans med M, KD eller C? Vad får det för konsekvenser? 

I flera kommuner landet runt har Vänsterpartiet redan gått med i styrande koalitioner.
I Olofström i Blekinge ska V styra med S och KD. I Kalmar och de två kommunerna på Öland, Borgholm och Mörbylånga består styret av V, S och C.
I Västmanland styr V i Arboga tillsammans med hela Alliansen och Miljöpartiet. V+S+M+L tar över i Köpings kommun. 

Styrelsen för Vänsterpartiet i Köping motiverar samarbetet på sin hemsida med viljan att ”strategiskt kunna påverka politiska beslut även i framtiden”. Det enda konkret politiska i den något uppgivna texten handlar dock om partiets eftergifter:
”Priset vi får betala är en smärre omfördelning i budgeten som lagts av den gamla majoriteten. Vi måste även finna oss i att säga ja till eventuell etablering av friskola, förutsatt att något företag vill starta en sådan i Köping, samt att den tillför något nytt.” 

Det är alltså raka motsatsen till den politik som vänsterväljare har röstat på. Friskola istället för stopp för vinster i välfärden. Omfördelning i en redan ansträngd budget, det vill säga nedskärningar.
Moderaterna och Liberalerna i Köping står inte för någon annan politik än samma partier på riksplanet. De kommer aldrig att rösta för en politik de inte står för och får i praktiken vetorätt.
Vänsterpartiet å sin sida kommer att stå ansvarigt för alla kommunens beslut. När anställda eller kommuninvånare ställer krav eller protesterar är V på fel sida.
Det kommer att bli extra allvarligt när kommunernas ekonomi försämras, vilket prognoserna tyder på.