Vad har han emot oss?

2008-09-24 16:32:58




Lögner sprids. Ryktena går och alla fakta är påhittade. Det låter kanske som ett problem på en skola. Man ser det lätt framför sig. Eleverna som viskar och konspirerar i korridorerna. Men förhållandena i det här fallet är faktiskt helt omvända. Visst är det ett skolproblem, men det är inte eleverna som sprider ryktena. Det är vår egen utbildningsminister. Jan Björklund (fp) är ryktesspridaren, och vi elever är syndabockarna.

Ständigt klankar Jan Björklund ner på den skolan. Den 27 december 2006 säger han i Metro: ”I ett par avseenden har ju OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) konstaterat att vi är värst i världen: vi har mest skolk, flest sena ankomster, störst skadegörelse och mest kränkande språkbruk.” Men om man läser OECD:s undersökning är bilden en helt annan. I tabellerna som visar på skolk, frånvaro och oordning hamnar Sverige ungefär i mitten och några uppgifter om grovt språk och skadegörelse finns inte ens. Så varför ljuger Jan Björklund om oss elever, tycker han helt enkelt inte om oss?

Ett exempel som stärker den otrevliga teorin kan tas direkt från vår egen skola, Globala Gymnasiet i Stockholm. På Globala Gymnasiet sitter det elever i skolstyrelsen. Detta är tänkt som ett sätt att skapa demokrati på skolan och öka elevernas inflytande. Tidigare hade eleverna majoritet i styrelsen, den bestod då av 5 elever, 3 lärare och en Lars Benon. På så sätt kunde eleverna rösta ned lärarna. Men Jan Björklund satte stopp för elevmajoritet och nu består styrelsen av 6 elever, 6 lärare och Lars. Hur mycket vi elever än tycker något kan vi aldrig få igen­om det utan stöd av någon av de andra. Vårt inflytande är borta.
Vad håller på att hända med skolan i Sverige?
Riktigt obehagligt blir det kanske först då man får höra vad vår käre Jan vill göra av gymnasiesystemet. Gymnasiet ska delas upp i tre linjer. En teoretisk, en praktisk och en lärlingslinje. För att komma in på den teoretiska linjen krävs 12 godkända betyg från grundskolan, istället för de 3 godkända som behövs idag. Det är också den enda linje som man kan gå om man vill läsa vidare på högskola. För den praktiska linjen krävs 8 godkända betyg och har man inte det är det enda alternativet lärlingslinjen, som utbildar till bara ett yrke. Vad kommer att hända med eleverna, som uppdelas så tydligt redan vid 15 års ålder? IV-linjen, som idag är Sveriges största, kommer att skrotas och komvux har fått mycket mindre resurser. Vad händer då med dem som inte kommer in på den linje de vill gå på? De kommer inte att kunna läsa upp sina betyg på en IV-linje och troligen inte heller på komvux när de blir vuxna. Hamnar de då alltid där de fastnade som 15-åringar?

Varför försämras våra möjligheter i skolan? Och varför får vi inte bestämma över vår egen skola? Det är ju trots allt vi som går på den. Varför ljuger utbildningsministern? Man anar det mest logiska: Jan Björklund tycker helt enkelt inte om oss.

Ellinor Berggren är medlem i Elevkampanjen på Globala Gymnasiet

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!