Nya bilvarsel i Västsverige

2008-09-10 14:54:41
Volvos enorma varsel var bara början. Alla underleverantörer varslar nu om uppsägning.

För två veckor sedan varslade Volvo på nytt om stopp i produktionen un- der 14 dagar under en period på två månader. Anledningen var att minska antalet bilar i lager.
Vad Volvo försöker göra är att övervinna sin andra kris av överproduktion. Stopptiden ska användas till utbildningar av personal säger ett pressmeddelande.

Veckan efter kom ett antal varsel från underleverantörer som bland an­nat Lear, vilka varslar 99 anställda om uppsägning. Detta är fjärde varslet för Lear under 2008, och de är inte ensamma. Även IAC har lagt tre varsel den senaste tiden, om uppsägning av 280 anställda i fem fabriker på fyra orter: Göteborg, Tidaholm, Färglan­da och Skara. IAC drabbas inte bara av Volvos kris, utan även av krisen för Saab.

IAC varslade tidigare arbetare i Färglanda efter en taktminskning från Volvo. När Volvo nu varslar igen och lägger ned det tredje skiftet drabbas man ytterligare. En av IAC:s anställda säger till Offensiv att ”Efter sju år i företaget känner jag mig fortfarande orolig, jag vet inte om jag behåller jobbet”.
Ett 50-tal jobb är hotade i Göteborgs i två av IAC:s fabriker. Dubbelt drabbade av situationen är de som förflyttades från Tanumshede till Göteborg sedan IAC lade ned en hel fabrik där.
– Det känns tungt, jag flyttade till Göteborg för att behålla jobbet men nu är jag tillbaka på ruta ett, ännu mer varsel, säger en arbetare som flyttade från Tanum.

Minsta skak i ekonomin hotar våra jobb och högerregeringen gör saken värre med minskade ersättningar. Nu är det dags för facken på Volvo, IAC och alla underleverantörer att agera tillsammans.
Facket borde kalla till ett stormöte med sina medlemmar och förbereda sig för att försvara jobben och minska antalet varslade. Facket måste tvinga företaget att betala utbildningar för dem som mister sitt jobb och som behöver omskolas.
För framtiden borde facket agera mot roten till kriserna, det vill säga högerpolitiken och kapitalismens kortsiktiga vinsthunger. Det är det enda sättet att försvara sina medlemmar och sin framtida existens.
Kaan Özsan

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!