Vad vill socialdemokraterna?

2007-02-14 13:28:25
I Sifos opinionsmätning i januari hade socialdemokraterna ökat med över 6 procent och regeringen tappat mer än någon regering sedan Sifomätningarna startade för 40 år sedan. Det ökade stödet för s, som om en månad får Mona Sahlin som ny partiledare, leder till frågan om partiets politik. Var står socialdemokraterna? Betyder uppgången i stöd att det gamla missnöjet med s är borta?
”Socialdemokratin vågar inte längre kritisera kapitalet”, skrev Carl Tham, f d socialdemokratisk minister i Dagens Nyheter den 9 februari. Tham ger flera exempel. Socialdemokratin har: • anpassat sig till EU:s ekonomiska politik; • gett upp målet om full sysselsättning; • drivit igenom privatisering och segregering av skolan. Han kunde ha fortsatt med exempelvis privatiseringarna inom vård och omsorg, som drivs igenom av socialdemokrater i kommuner och landsting.
Carl Tham började som folkpartist och har antagligen ungefär samma åsikter nu som på 1980-talet, men eftersom hela det politiska etablissemanget rört sig snabbt åt höger blir han idag en slags ”vänster” inom socialdemokratin. Tham blir en sanningssägare när han påpekar att EU:s anpassning till globaliseringen liknar ”den medeltida kyrkans dogmsystem”.
Att Carl Tham blivit en av de mest framträdande vänsterkritikerna inom s säger i sin tur mycket om socialdemokratin. Han är inte socialist och förespråkar ingen kamplinje, utan anser helt enkelt att anpassningen till kapitalet gått för långt. Hur är det då med hans förhoppningar om en kursändring under Sahlin?
Mona Sahlin tillhörde socialdemokratins högerflygel redan under tiden i SSU i början av 1980-talet. Hon deltog i socialdemokraternas historiska nedskärningsår under 1990-talet, bland annat i förhandlingarna med Carl Bildt 1992 om sänkta sjukersättningar och pensioner, kortare semester och dyrare mediciner. När hon idag får frågan om a-kassan och sjukersättningen vill hon ”vänta med svaren”.
Hon säger att s måste bli ”bättre på småföretagspolitik och förstå vad som driver entreprenörer”. Hon är positiv till hushållsnära tjänster, men inte till regeringens metod att införa dem. Hon vill koppla Sverige närmare EU (interjvu på Aftonbladets ledarsida den 19 januari).
Socialdemokratin kommer säkert att skärpa kritiken mot högeralliansens regering inför nästa val, men det betyder inte en ny politisk kurs eller ens ett verkligt alternativ till dagens regering. Motsättningarna mellan t ex socialdemokraterna och kristdemokraterna i Tyskland var mycket hårda inför valet 2005, men till sist bildade de en koalitionsregering. På samma sätt är striden hårdare än på länge mellan republikaner och demokrater i USA trots att de står för i stort sett samma politik.
Också i kommunerna i Sverige är likheterna tydliga. Stora skolnedskärningar hotar just nu i både högerstyrda Haninge och s-styrda Södertälje.
Trots uppgången för s just nu är det inte fråga om något stabilt stöd. Det är en röst för det ”minst onda”, för att få bort Reinfeldt. Det betyder inte ett ökat medlemstal eller en ökad aktivitet från arbetare inom s. För att verkligen driva fram en ny politisk kurs, en arbetarpolitik, krävs kamp. En debatt i riksdagen och ett antal demonstrationer räckte inte för att förhindra försämringen av a-kassan. Mona Sahlin har dessutom redan sagt att hon inte kommer att riva upp alla Reinfeldts försämringar. Rättvisepartiet Socialisterna står för att det behövs ett nytt arbetarparti. Ett parti som styrs av medlemmarna och som tar verklig strid mot kapitalet. Storföretagen och kapitalismen är det som står i vägen för även begränsade reformer. Ett sådant alternativ kan inte vänta på nästa val, erfarenheterna av s-regeringars politik finns redan. Ett nytt arbetarparti måste byggas ur kampen idag.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!