Vädret slår tillbaka

2007-07-11 13:31:41
Regn och översvämningar har drabbat både Sverige och stora delar av norra Europa. I Skåne och Småland har kraftiga regn orsakat trafikkaos. En kvinna har också omkommit i en vattenfylld bil vid Ödåkra. Fler liv hotas av underminerade vägar och järnvägar.
Regnet i norra Europa motsvaras i till exempel Grekland och Italien av nya värmerekord, precis som nästan varje år sedan millennieskiftet. Det är i gränsområdet mellan hettan i söder och svala luftmassor i norr som för årstiden ovanligt djupa lågtryck har bildats, med vindar som nått stormstyrka vid de tyska och danska kusterna och översvämningar som i Storbritannien har krävt flera dödsoffer.
Extremt väder drabbar inte bara Europa. USA:s centrala delar hade i juni en av sina allra regnigaste månader någonsin, samtidigt som hetta, torka och kraftiga vindar orsakat svårsläckta skogsbränder i väster. I Utah rasar den största skogsbranden någonsin på en yta stor som Öland.
Enligt SMHI uppvisade även Asien både hetta och skyfall i juni, med 50-52 graders extrem värme i Pakistan, enorma regn i Bangladesh och sällsynt häftiga monsunregn även i Indien och Pakistan. I Kina, där översvämningarna sedan millennieskiftet har ökat med 30 procent, har detta enligt de kinesiska myndigheterna hittills i år krävt 200 människors liv, förstört 118 500 hem och påverkat 42 miljoner människors liv.
Om orsaken till att ”extremt väder” redan nu blir alltmer ”normalt” världen runt råder inget tvivel. Boven är den globala uppvärmningen, orsakad av växthusgaser från förbränningen av kol och olja med mera.
Men det är de fattiga i Syd, som själva släpper ut minst, som drabbas värst. Klaus Töpfer, chef för FN:s miljöorgan UNEP, kallar konsekvenserna ett ”massförstörelsevapen riktat mot de allra fattigaste”.

När havens temperatur stiger, Arktis isar börjat smälta och havsnivån höjs hotas hela ögrupper som Samoaöarna och Maldiverna, samtidigt som tätt befolkade kustregioner som i till exempel Bangladesh kan läggas under vatten. Redan leder torka, ökenspridning och missväxt till svåra konflikter om vatten och betesmarker i Darfur i Sudan och andra områden i Afrika.
Enligt en FN-rapport påverkar ökenspridningen redan nu mellan 100 och 200 miljoner människor, flest i Afrika och Centralasien. Inom 10 år kan 50 miljoner tvingas till en folkomflyttning – från Afrika söder om Sahara till Nordafrika och Europa. ”Det är en kedjereaktion, som leder till social oro”, konstaterar huvudförfattaren Zafaar Adeel.
Inget tyder heller på att de globala koldioxidutsläppen kommer att minska de närmaste åren. Under förra året ökade utsläppen med 9 procent i Kina, som varje vecka startar två nya kraftstationer och idag släpper ut mest växthusgaser i världen. Utsläppen ökade samtidigt med 1,4 procent i USA, som fortfarande släpper ut 5,7 gånger så mycket per person som Kina. Inte ens i de länder som undertecknat Kyotoprotokollet har utsläppen minskat.

Om dagens extrema väder och ökenspridning är ett faktum redan efter en höjning av jordens medeltemperatur med 0,7 grader, så kommer effekterna av upp till 6 graders höjning, om inget drastiskt görs detta sekel, att bli fasansfulla.
Det sägs att flera artister som den 7/7 klockan 7 höll Live Earth-konserter för klimatet världen runt kom tillresande i privata jetplan. Hade någon gett dem utsläppsrättigheter i julklapp? En uppmaning ”till alla” att handla miljömärkt räcker inte heller i en värld där en svensk höginkomsttagare förbrukar sex gånger mer energi än en svensk låginkomsttagare (och som nu premieras med enorma skattesänkningar för stora villor), och hundra gånger mer än en indisk bonde. Det är hög tid för den antikapitalistiska vänstern att höja rösten och förklara att miljöhoten inte kan klaras med nyliberala utsläppsrätter, marknad och ny teknik. När nya kollektiva transportsystem, bostadsområden och industrier måste byggas i balans med naturen krävs en demokratiskt planerad socialistisk värld.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!