Vägra Kallas Hora – kamp mot sexuella trakasserier

2009-08-26 14:21:42
Vägra Kallas Hora (VKH) är en kampanj mot sexuella trakasserier som drivs av Elevkampanjen, en socialistisk ungdomsorganisation.

Den första upplagan av handboken Vägra Kallas Hora kom ut 1999 och sedan dess har fyra upplagor kommit ut, den senaste 2006. VKH har genomfört hundratals lektioner och studiedagar samt organiserat tusentals ungdomar i kampen mot sexismen.

Sexuella trakasserier förekommer dagligen på skolor och arbetsplatser, till exempel genom att ord som ”ho­ra” används. Att kalla någon för hora är att kalla någon för en vara, något man kan köpa, använda och sedan slänga bort. Även om det inte är vad man menar, så hjälper det till att bilda en negativ bild av kvinnor och unga tjejer. Till killar riktas ofta skällsord som ”bög”, då det uppfattas som nå­got ”feminint” och därmed någonting dåligt. Det här är vardagsexempel som VKH kämpar emot. Genom att vara ute på skolor och ha studiedagar och lektioner väcker VKH medveten­heten hos elever, förklarar varifrån förtrycket kommer och ger exempel på hur man kan bekämpa det.

VKH-handboken är lika viktig i­dag som när den kom ut 1999. Kvinnoförtrycket finns fortfarande kvar, djupt rotat i vårt samhälle. Ett exempel på det är kammaråklagare Rolf Hillegren, som menar att en våldtäkt i hemmet ska räknas en ordningsförseelse. Vad detta gör är att underblåsa bilden av att mannen äger rätten till kvinnors kroppar.
Kom med i kampen!
Anna Löfgren

 Elevkampanjen / Vägra kallas hora kämpar för ▼

  • Kamp mot sexuella trakasserier på skolorna.
  • Rusta upp skolan, fler lärare och elevvårdande personal. Satsa mer på fritidsgårdar och tjejjourer.
  • Självförsvar på gympan.
  • Jämställdhets- och hbt-perspektiv i undervisningen.
  • Kamp mot det kvinnoförtryckande kapitalistiska samhället.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!