Vägrar kriga för EU och NATO – riskerar uppsägning

2010-10-07 18:06:43
I och med avskaffandet av den allmänna värnplikten har nu Försvarsmakten börjat kräva att alla anställ- da, såväl soldater som officerare och civilanställda, skriver på ett anställningskontrakt som binder dem till att delta i utlandstjänstgöring för att täcka upp en eventuell personalbrist.
Det betyder i sin tur att nu ho-
tas över 900 försvarsmaktsanställda med uppsägning sedan de uppgett att de inte är villiga att delta i Försvarsmaktens internationella krigsin­satser, som exempelvis NATO:s krig i Afghanistan och EU:s insatsstyrkor.
Uppsägningarna motiveras med arbetsbrist, trots att Försvarsmakten  tidigare gått ut och sagt att den berörda personalen används och att tjänsterna kommer att behöva återbesättas. Något som har fått Officersförbundet att dra Försvarsmak- ten inför Arbetsdomstolen.

Patrik Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!