”Val” på order av Väst

2006-08-09 15:48:57
Kongo-Kinshasa har just verkställt vad de västerländska nykoloniala makterna valt att kalla det första demokratiska valet som genomförts på fyra årtionden. Men det handlar om en lek med ord. Det är bara till namnet som valet varit ”demokratiskt”.

Valet som exempelvis Dagens Nyheter kallat för en ”seger för demokratin”, har istället ökat risken för att Kongo rasar samman – en balkanisering.
Många så kallade Afrika-experter i Väst, har sagt att kontinentens ondska är dess brist på demokrati, förtryck av mänskliga rättigheter, korruption, förskingring av offentliga tillgångar, brist på en klassisk stat… i korthet – en dålig regering.
Enligt dessa experter och västkrafter, är demokrati, fria och rättvisa val och förändring av de politiska rummen det koncept som afrikanska länder måste ta till sig och genomföra om de verkligen vill bygga upp en framtid.
Kongo-Kinshasa är ett av de afrikanska länder som inte bara har ”lärt sig läxan”, utan framför allt är beslutna att genomföra den i praktiken. Det är anledningen till att kongoleserna krävt att val ska organiseras i överensstämmelse med gängse demokratiska kriterier och förutsättningar. Men detta accepterades inte av de nykoloniala makterna och FN:s fredsbevarande styrka i Kongo, MONUC. De manade istället kongoleserna att hålla valet till vilket pris som helst.

Diktat inte demokrati

Dessa imperialistiska makter har till och med beslutat ensidigt om en förlängning av övergångsperioden till december 2006 utan att fråga de inblandade politiska aktörerna genom förhandlingar, hävdar flera icke-statliga människorättsorganisationer (NGO), den väldigt mäktiga och viktiga katolska kyrkan i landet och majoriteten av kandidaterna i presidentvalet.
Under kampanjperioden har det förekommit många övergrepp:
– Valkampanjen har inte underlättats av de många väpnade grupper som finns och som inte MONUC kunnat avväpna, trots att man fått en miljard dollar för att genomföra ett program för avväpning. Stora områden i östra Kongo är fortfarande under kontroll av de beväpnade grupper som terroriserar, dödar och våldtar.
– Majoriteten av väljarna och kandidaterna till president och lagstiftande församling har hindrats från att ha möten, bedriva kampanjarbete eller fritt uttrycka sina åsikter. Situationen var känd av MONUC och europeiska styrkor som inte gjorde någonting för att säga till ”sin” kandidat Joseph Kabila att låta andra kandidater fritt föra sin kampanj.

Många övergrepp

– Under själva valkampanjen har vissa dödsfall registrerats på grund av stridigheter mellan Kabilas och Bembas soldater.
– Hoten mot och osäkerheten för väljare och politiker som saknar skydd från beväpnade grupper eller säkerhetsvakter. Dessa handlingar pressade katolska kyrkan och flera föreningar att tillkännage att de inte kan godkänna resultatet på grund av bedrägerier och hot.
För övrigt har det stora antalet FN-soldater och närvaron av europeiska trupper i landet satt press på kongoleserna att genomföra västvärldens vilja. För många kongoleser förväntar sig att få bistånd när Västs favoritkandidat vinner presidentvalet.

Kabila Västs kandidat

Trots det faktum att valet har organiserats, finns det ingen garanti för fred och framåtskridande i Kongo. Valkampanjen har tydligt visat för folket i Kongo vilka som är det politiska spelets verkliga aktörer och vilka det är som styr.
I spetsen för den så kallade demokratiska övergången i Kongo står samma imperialistiska och nykoloniala makter som länge plundrat Kongo och styrt dess politiska utveckling. FN:s och EU:s inblandning är medel för att Väst ska kunna installera sin marionettdocka. Och imperialisternas favoritkandidat är Kabila, de vill använda honom för att komma åt landets stora mineralfyndigheter.

Mulenga Nyunyi

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!