”Välfärden ska drivas i offentlig regi”

2012-10-25 12:33:10
Annelie Nordström, ordförande för Kommunal, har fått utstå massiv kritik efter sitt försvar av vinster i välfärden, i SKL:s tidning Dagens Samhälle den 20 september.

Som Offensiv tidigare har ­rapporterat om, har fyra LO-distriktsordförande kraftigt ifrågasatt Nordströms agerande och i kritiken instämmer tusentals medlemmar.

Bo Johansson är ordförande för Kommunals sektion Falköping, vars styrelse har skrivit ett uppmärksammat uttalande.
– Vad skickar det här för signaler ut i vår organisation? På ­Kommunals kongress 2010 antogs ett uttalande som är tydligt emot ­privatiseringarna. Var finns Nordströms lojalitet med fattade beslut?
Uttalandet som antogs av kongressen säger bland annat att: ”Många företag tar ut stora vinster och en stor del av dessa vinster hamnar i riskkapitalsbolag eller lämnar landet till skatteparadis. Det är pengar som borde användas till att främja vår gemensamma välfärd, resurser som är avsedda att fördelas efter behov”.
Sektion Falköpings uttalande går till skarp kritik mot Nordströms syn på demokrati och ifrågasätter det så kallade rådslag som hölls under framställandet av Kommunals plattform Valfrihet i välfärden.
Man skriver att ”Problemet var att den var utformad så att det inte gick att säga nej till privata alternativ, hela rådslagets frågeställning utmyn­nade i att Kommunals medlemmar skulle säga ja till alternativa driftsformer. Detta rådslag har ­fullständigt dömts ut av experter som menar att som man frågar får man svar”.
Bo Johansson är dock kritisk även mot non profit-principen och menar att den inte nödvändigtvis räcker som begränsning.
– Nu talar jag för mig själv, men här i Falköping har vi flera arbetsplat­ser som drivs som kooperativ, och är non-profit, men våra medlemmar har ändå problem som liknar de som jobbar under en privat organisation. Välfärden måste drivas offentligt.

Samtidigt fortsätter Annelie Nordström sitt korståg högerut.
I Dagens Opinion den 17 oktober förklarar hon att Kommunal anser att varken vinst i välfärden eller typ av leverantör, privat eller offentlig, är avgörande för kvaliteten inom vård och omsorg eller möjligheten till de anställdas utveckling. I Kommunalarbe­taren den 19 oktober förvanskas motståndet mot vinster i välfärden ­genom att tillskrivas argumentet ”tar man bort vinsterna så blir allt bra igen”.
Fler lokala initiativ mot dem inom fackledningen som arbetar mot LO-kongressens beslut från i våras, om en kamp mot vinster i välfärden, kommer att behövas för att hålla temperaturen uppe i debatten. Att missnöjet är stort visas också av att ­protester har blossat upp även utanför ­facken.

I Falkenberg har det drivits en kampanj med namninsamling för att få till skott en folkomröstning om driften av handikappomsorgen, som kommunen vill privatisera.
Trots att man har samlat in 4 325 namn (enligt kommunallagen ­skulle det krävas drygt 3 300 namn) avslog kommunstyrelsen kravet.
I Falun har en spricka mellan Kommunal och S uppstått efter att man privatiserade den personliga assistensen i våras.
Redan på Kommunals årsmöte i februari, innan privatiseringen, uppstod en lång diskussion kring organisationsanslutning till Socialdemokraterna.
Nu är sektio­nens ordförande Malin Ragnegård inte lika övertygad om hur man kommer att rösta på nästa årsmöte.
– Sedan får vi se hur det blir nästa år, när vi ska fatta ett nytt beslut om organisationsanslutning, säger hon till Kommunalarbetaren den 9 september.
– Vi vill se en tydlig förbättring för att rösta ja. Det är upp till bevis nu.

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!