Valkollaps slår in sista spiken?

0000-00-00 00:00:00

foto: Wikimedia commons


Den första omgången av det franska parlamentsvalet slog kanske in den sista spiken i det regerande franska socialdemokratiska ”Socialist”-partiets kista.

Resultatet av valet den 11 juni blev en totalkatastrof och ”Socialist”-partiet ser ut att förlora över 250 av sina 277 platser i parlamentet. Detta valnederlag är av en helt annan dimension än valkollapsen år 1993, då partiet bara fick 57 platser i parlamentet.
Krisen är mycket djupare nu och det senaste valnederlaget följer efter att partiets kandidat i presidentvalets första omgång i maj bara fick dryga 6 procent av rösterna. Denna gång förlorade ”Socialist”-partiet dessutom inte bara valet, utan sannolikt även sitt högkvarter i Paris. Det finns helt enkelt inte pengar efter medlems- och väljarflykten.
Bland dem som inte går vidare till den andra omgången och därmed förlorar sin plats i parlamentet finns ”Socialist”-partiets ledare Jean-Christophe Cambadélis, partiets presidentkandidat Benoît Hamon och flera ministrar. Många av ”Socialist”-partiets pampar har lämnat det sjunkande skeppet och gått över till den nye presidenten Emmanuel Macrons parti La République en Marche (På marsch för republiken) som segrade i söndagens parlamentsval.
I Macrons regering hittar man flera före detta
ministrar – från både den traditionella högern och ”Socialist”-partiet. Macrons premiärminister Édouard Philippe inledde sin karriär som medlem av “Socialist”-partiet för att sedan bli en ledande figur i den franska högerns parti Republikanerna. Macrons utrikes- och Europaminister är Jean-Yves Le Drian, som tidigare var minister i “Socialist”-partiets regering. Samma mygel och maktelit finns kvar, men under beteckningen nytt. Inte undra på att valdeltagandet i söndags blev rekordlågt – drygt 48 procent mot 57 procent år 2012 och 60 procent år 2007.

Jean-Luc Mélenchons vänsterparti fick nära tio procent i parlamentsvalets första omgång och har chans att få uppemot 20 parlamentsplatser. Men då gäller det för Mélenchon att omvandla stödet bland de unga till röster söndagen den 18 juni, då valets andra avgörande omgång hålls. Det gjorde Mélenchon i presidentvalet – han gick framåt i valet bland de yngre väljarna – och detsamma gjorde Jeremy Corbyn i det brittiska valet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!