Valsuccé för Vänsterblocket i Portugal

2009-10-01 14:28:42
Helgens parlamentsval i Portugal betydde ett genombrott för det antikapitalistiska Vänsterblocket, som fick 9,9 procent med ett fördubblat antal parlamentsledamöter till 16.

Liksom i EU-valet blev Vänster-blocket, som i likhet med franska NPA och ArbetarInitiativet ingår i den europeiska antikapitalistiska vänstern, större än alliansen mellan kommunistpartiet och de grö­na, som även de ökade lite, till 7,9 procent och 15 mandat.
Segrare i valet blev trots viss tillbakagång det s k Socialistparti­et med 36,6 procent, som väntas bilda en minoritetsregering. Till höger därom fick de liberala Soci­aldemokraterna 29,1 procent.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!