Valupptakt i kampens tecken

2018-03-28 10:36:14

foto: Natalia Medina
Leo Nobel.

Lördagen den 24 mars samlades över 70 personer i Jordbro kulturhus i Haninge för att delta på Rättvisepartiet Socialisternas valupptakt. 

Lina Rigney Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, inledde med att berätta om hur medlemmar i RS tillsammans med andra Haningebor och antirasister bara några dagar tidigare hade lyckats stoppa nazister från Nordiska Motståndsrörelsen från att dela ut flygblad i Haninge Centrum i Handen. Sedan följde en rad olika tal från kamrater om en mängd olika ämnen och kampanjer. 

Jonas Brännberg, ledamot för RS i Luleå, talade bland annat om hur RS, med våra samlade erfarenheter, spelar en otroligt viktig roll på de platser där vi finns.
– Folk längtar efter ett alternativ som konsekvent står på låginkomsttagarnas sida. Vi är de enda som säger att systemfelet heter kapitalism, sa Jonas.
Minela Mahmutovic från RS Göteborg tog upp om hur högerpolitiken har slagit hårt mot vården och skolan, där särskilt kvinnor drabbas.
Natalia Medina från RS Stockholm berättade om de två största rörelserna under 2017, asylkampen och #metoo-rörelsen, där den långa sittstrejken samt den stora skolstrejken den 12 december kl 12 gav en ny nivå av medvetenhet i samhället samt ett hopp om att det går att förändra saker och till och med stoppa utvisningarna. 

Liv Shange Moyo från RS Luleå talade om hur vi bygger självförtroende inför valkampanjen, om hur RS är involverade i ett stort antal frågor och lokala strider, som vi alltid kämpar för att vinna.
– De etablerade partierna är frustrerade och hotade av vår närvaro, för vi förstör illusioner, och lägger grunden för verklig förändring.
Robert Bielecki från RS Haninge beskrev den trygghetskampanj i Jordbro som lanserades i höstas och om hur vi tillsammans med lokalbefolkningen lyckades kasta ut slumvärden Patricia från Jordbro, vilket är ett resultat av lokalt förankrad, gemensam kamp.
Fatima Linna Trabelsi från RS Luleå berättade om skolkampen i Luleå och beskrev hur vi fick stöd hos folk på grund av våra utåtriktade metoder och att vi beväpnar oss med fakta. 

Keisha Taylor från RS systerparti på Irland, Socialist Party, och ROSA deltog också och berättade om den långa och framgångsrika kamp för rätten till abort som har förts i många år i Irland och som nu har lett fram till en folkomröstning i frågan, troligen i slutet av maj.
Mellan alla tal framfördes låtar av Leo Nobel och i pauserna diskuterades det flitigt deltagarna sinsemellan. Det var en lyckad valupptakt som gav inspiration och lade fram varför det behövs ett tydligt socialistiskt alternativ i valet och alla andra dagar.


Offensiv passade på att prata med några av deltagarna.
– Jag blev imponerad och inspirerad av berättelserna om olika segrar i bostadskampen, och om hur Nordiska Motståndsrörelsen stoppades i september 2017. Denna valupptakt förstärkte faktumet att kampen för bostäder eller vården ser väldigt lika ut över hela världen, sa Keishia Taylor.


– Det var trevligt, känns som att det finns hopp, om vi samarbetar så kan vi få ett bra resultat i valet, menade Gottfrid Grubb, medlem i RS sedan hösten 2017.
– Det var kul att träffa kompisar, men också nya från hela landet. Alla som talade var bra. Det som är viktigt för mig är att jag vill ha en riktig lön, för alla människor är lika värda. Vi som jobbar på daglig verksamhet borde få lön. Jag är för en medborgarlön. Det är mer rättvist, sa Camilla Hedbom, ny medlem i RS.

RS valfond lanserades också under mötet; läs mer om det här.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!