”Vänsterpartiet var tyst – RS kampanjade för politisk strejk”

2007-02-07 13:03:15
I ett öppet brev till Lars Ohly skriver vänsterpartister från Trollhättan att partiets motstånd mot högerns a-kasseförsämringar varit ”beklagande litet” (i partiets tidning Vänsterpress nummer 1 januari 2007).

Författarna till det öppna brevet  jämförde Vänsterpartiets tystnad med Rättvisepartiet Socialisterna som ”tar initiativ till stora namninsamlingar och protestaktioner för en politisk strejk samtidigt som vänsterpartister hellre skanderar slagord i riksdagen än levererar opposition från ’gatans parlament’”.
Lars Ohly svarade i Vänster-press och svaret var talande. Ohlys uppmaning till vänsterpartisterna var att de skulle stryka LO-ledningen medhårs och inte ställa krav på politisk strejk.
”Vår roll som politiskt parti är inte att ställa krav på hur LO ska agera eller på olika sätt baktala eller osynliggöra fackföreningsrörelsens insatser”.
Krav på politisk strejk mot högerns låglönemarknad var alltså enligt Ohly att ”baktala och osynliggöra fackföreningsrörelsens insatser”!
Istället för att driva krav på att facket skulle agera för att stoppa regeringens a-kasseförslag, menade Ohly att vänsterpartister i facket skulle sluta upp bakom fackledningens nej till politisk strejk.
Kan det sägas tydligare: Vänsterpartiet är svansparti till socialdemokratin och LO-toppen…

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!