
Den svenska vapenexporten har ökat snabbt under 2000-talet. Särskilt påtaglig har ökningen varit till krigförande länder och diktaturer som egentligen inte borde få köpa vapen från Sverige.
”År 2000 exporterades vapen till fem länder i väpnad konflikt. 2011 och 2012 exporterades till åtta länder i väpnad konflikt. Sett till värdet på exporten framkommer en ännu tydligare bild. År 2000 stod 2,8 procent för export till länder i väpnad konflikt av det totala värdet av krigsmaterielexporten. 2012 var motsvarande siffra 32,7 procent. Vi har även granskat vapenexporten till ickedemokratier, inklusive diktaturer, och kan visa att den ökat med 65 procent sedan år 2000” (Anna Ek, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, och Marcus Nilsson, Uppsala universitet i en debattartikel i Svenska Dagbladet den 20 december 2013).
Räknat per invånare var Sverige år 2011 det land som sålde mest vapen i världen. Det året såldes vapen för 13,9 miljarder kronor och Saudiarabien var med sina 2,9 miljarder den näst största köparen av krigsmateriel från Sverige.
Efter 2011 har den svenska vapenexporten minskat en aning. I fjol såldes vapen för 8 miljarder kronor, vilket är dubbelt så mycket som år 2000.
Bland de största mottagarna av svensk vapenexport år 2014 fanns USA (världens största krigsmakt) och Thailand (en militärdiktatur). Vapen såldes även till bland annat Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Qatar, det vill säga länder som idag, direkt eller indirekt, bedriver krig i Jemen.
Men minskningen markerar inget trendbrott. Regeringen och vapenindustrin gör nu en storsatsning för att hitta köpare till nya super-JAS och att det ökända Saudiavtalet sagts upp är inte detsamma som ett stopp för vapenexport till Saudiarabien och andra diktaturer i exempelvis Mellanöstern. ■