Var demonstrerar antirasister 9 december?

2006-12-06 14:23:41
Vad gör den antirasistiska rörelsen den 9 december? Rättvisepartiet Socialisterna efterlyser en återuppbyggnad. Bara med en kampanj som kan samla många går det att pressa tillbaka nazismen.

Nazisterna genomförde den första marschen år 2000, några dagar efter att en av deras anhängare, Daniel Wretström, misshandlats till döds. Året därpå samlades den första antirasistiska demonstrationen och även de två följande åren samlades stora välorganiserade demonstrationer mot nazism i Salem.
Förebilden var bland annat de antirasistiska demonstrationerna i början på 90-talet som genom sin storlek helt fredligt kunde ställa sig i vägen för nazisterna, som fick ställa in och demoraliserades.
I Salem var vi som mest 1 500 deltagare. Det räckte inte för att stoppa nazisterna men väl för att skapa ett starkare antirasistiskt motstånd.

Salem eller centrum?

2004 och 2005 förlades den antinazistiska demonstrationen till Stockholms centrum, efter att brutalt polisvåld och en mindre grupp antirasisters svarta maskering 2003 gjort det svårare att samla till en demonstration i Salem.
Årets upplägg är tyvärr inte så lyckat. Nätverket mot rasism är mindre än tidigare och kontrolleras av anarkister och syndikalister, som åter placerar demonstrationen i Salem. På afficher och flygblad framgår inte ens att man ska demonstrera mot en nazistmarsch.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) är för att genomföra motdemonstrationer på samma ställe som nazisterna mobiliserar till. Men då måste man vara väldigt många, och demonstranterna välinformerade och medvetna, vilket demonstrationen på lördag har små utsikter att bli.
Istället förespråkade RS en stor demonstration i Stockholms centrum som också skulle ta upp kampen mot sverigedemokraterna, en brännande fråga efter valet, och statens rasism som ökar i och med moderatregeringen.
Ung vänster och vänsterpartiet sa sig först vara inne på det spåret men har sedan varit drivande i ett löst nätverk bestående av b la Centrum mot Rasism, Grön Ungdom, Röda Korsets Ungdomsförbund, Svenska Kyrkans unga, Unga muslimer, LO och en del fackförbund, som är hopplöst avpolitiserat.

”Ingen politik”

Från början gjorde man klart att det skulle vara en moralistisk demonstration, att ingen politik fick förekomma och att plakat med paroller mot den omänskliga flyktingpolitiken skulle stoppas i förväg.
I förhållande till hur man skulle bränna av 50 000 kronor i budgeten på demonstrationen, lades väldigt lite vikt vid hur man når och bygger upp brett på torg, skolor och arbetsplatser.
Båda demonstrationera saknar därmed tyvärr uppmaning till gemensam kamp mot rasism, högerpolitik och statens mur mot flyktingar.
RS och Elevkampanjen håller torgmöte med bra politiska apeller mot nazism och rasism (hör av dig för att få tid och plats) och går därefter gemensamt till och från antirasistdemonstrationerna.
Antirasist i Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!