Var fjärde ensamstående mamma är fattig

2010-03-17 16:57:45
Riksdagens utredningstjänst har gjort en undersökning som visar att fler än var fjär­de ensamstående mamma lever i så kallad relativ fattigdom, alltså på mindre än 60 procent av medianlönen.

Sedan 2003 har antalet mammor som lever i relativ fattigdom tredubblats. Den borgerliga regeringen strävar ef­ter 1800-talets samhälle. Där kvinnor stannar hemma med barn och hushåll.
Hälften av LO:s kvinnliga medlemmar arbetar deltid. Det leder till en mycket sämre ställning i samhället, en lägre inkomst, men även en myck­et lägre pension i framtiden.
Klyftorna har ökat de senaste år­en. Högerregeringens attacker på sjukförsäkringen och a-kassan slår  hårdast mot de lågavlönade.
Bara det att deltidsarbetslösa nu bara får a-kassa i 75 dagar (tidigare 300), slår hårt mot alla kvinnor som ofrivilligt arbetar deltid.
Men även under det socialdemokratiska styret ökade klyftorna.
Det behövs ett nytt kämpande arbetarparti som kämpar för arbete åt alla som kan arbeta, sex timmars arbetsdag (som i sig leder till fler arbetstillfällen), fullständigt inkomst- skydd i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen, lika lön för män och kvinnors lika arbete, rätt till heltid och fasta jobb, liksom för en utbyggd och avgiftsfri barnomsorg.

Lina Thörnblom

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!