
och mineralpolitik.
Nätverket består av olika lokala nätverk mot bl a kalkbrytning i Ojnareskogen på Gotland, fossilgasutvinning på Öland, skiffergasutvinning i Skåne och gruvplaner utefter Vättern och på flera platser i Sápmi. De vill ha en kommunal vetorätt mot exploatering av mineral, kalk, sand och berg.
Temadagen inleddes med seminariet ”För ett hållbart Sverige” och avslutades med en paneldebatt på Södra Latins gymnasium, där bland andra Göran Greider och renskötaren Niila Inga deltog. En protest hölls även på Medborgarplatsen.
Självklart behandlades gruv- brytningens miljörisker och ohållbarheten i att vinstintresset ska gå före miljön. Men även faran för samebyarna togs upp.
Det finns ett enormt ekonomiskt intresse i gruvnäringen och gruvnäringen gör rekordvinster; LKAB gjorde 2011 en vinst på 14,8 miljarder kronor. Just nu finns det 15 mineralgruvor i Sverige med bearbetningstillstånd, 11 av dessa finns i Norrbotten och Västerbotten.
Många börjar nu reagera på ohållbarheten i att öppna fler och fler gruvor. Till exempel har motståndet i Kiruna blivit stort. Där verkar befolkningen ha fått nog och Gruvtolvan har sagt nej till gruvan som företaget Kiruna Iron vill öppna.
Det finns ingen motsättning mellan en hållbar miljöpolitik och fler jobb. Arbetstillfällen kan skapas utan att behöva riskera varken miljö eller samebyar.
Josephine Landström