”Vår mark, vårt vatten, vår framtid”

2012-11-23 11:35:07
Nätverket Budkaveln anordnade den 17 november en temadag i Stockholm under parollen ”Vår mark, vårt vatten, vår framtid”. Syftet var att uppmärksamma och protestera mot regeringens gruv-
och mineralpolitik.

Nätverket består av olika lokala nätverk mot bl a kalkbrytning i Ojnareskogen på Gotland, fossilgasutvinning på Öland, skiffergasutvinning i Skåne och gruvplaner utefter Vättern och på flera platser i Sápmi. De vill ha en kommunal vetorätt mot exploatering av mineral, kalk, sand och berg.
Temadagen inleddes med seminariet ”För ett hållbart ­Sverige” och avslutades med en paneldebatt på Södra Latins gymnasium, där bland andra Göran Greider och renskötaren Niila Inga deltog. En protest hölls även på Medborgarplatsen.
Självklart behandlades gruv- brytningens miljörisker och o­hållbarheten i att vinstintresset ska gå före miljön. Men även faran för samebyarna togs upp.
Det finns ett enormt ekonomiskt intresse i gruvnäringen och gruvnäringen gör rekordvinster; LKAB gjorde 2011 en vinst på 14,8 miljarder kronor. Just nu finns det 15 mineralgruvor i Sverige med bearbetningstillstånd, 11 av dessa finns i Norrbotten och Västerbotten.
Många börjar nu ­reagera på ohållbarheten i att öppna fler och fler gruvor. Till exempel har motståndet i Kiruna blivit stort. Där  verkar befolkningen ha fått nog och Gruvtolvan har sagt nej till gruvan som företaget Kiruna Iron vill öppna.
Det finns ingen motsättning mellan en hållbar miljöpolitik och fler jobb. Arbetstillfällen kan skapas utan att behöva riskera varken miljö eller samebyar.
Josephine Landström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!