Vårdkampen sätter press på politikerna

2015-10-21 16:27:37

foto: Stefan Lundqvist
De tiotusentals som har demonstrerat de senaste veckorna för vården i Ö-vik och Sollefteå har pressat de styrande landstingspolitikerna.

Socialdemokraterna avsatte sitt landstingsråd Elisabet Strömqvist i samband med den historiska manifestationen i Kramfors för lite drygt en vecka sedan. Nyligen meddelade landstingsdirektören Anders L Johansson att även han avgår. 

Landstingets högste politiker och dess högste tjänsteman har nu sparkats respektive hoppat av. Debatten fortsätter på insändarsidor och på nätet. 

Kampen har tillfälligt stoppat nedläggnings- och nedskärningsbesluten. S-politikerna i landstinget säger nu att de ska göra omtag och titta på sparplanerna igen. Opinionen har också tvingat de politiska partierna i Ångermanland till att gå ut och försöka deklarera att de försvarar Sollefteå sjukhus. 

Det upplevs som en liten framgång att politikerna tillfälligt har stannat upp och vill diskutera sparplanerna vidare. 

Den planerade demonstrationen i Sollefteå den 24 oktober har skjutits på framtiden. Att det just nu inte planeras någon ny manifestation innebär inte att kampen inte fortsätter. Aktionsgruppen för Sollefteå sjukhus står på stridsfot. Mattias Rösberg, en av talespersonerna för ”Sollefteå Framtidens Akutsjukhus”, har bland annat grävt fram siffror för sjukhuset i Sollefteå och har kunnat visa att det snarast är det mest välskötta ekonomiskt i länet. 

Även IF Metall har gett sig in i debatten. ”För oss inom IF Metall Höga Kusten är det en självklarhet att vi ska värna och stå upp för alla enheter. […] en av anledningarna till att ha vård i offentlig regi är just möjligheten till inflytande”, skrev de i en insändare i Allehanda den 16 oktober. 

Att facken ger sig in i debatten är positivt. Vi saknade fackföreningarna i demonstrationerna i Ö-vik och Kramfors. Det hade varit bra om de fack som organiserar vårdpersonal, som till exempel Kommunal och Vårdförbundet, hade visat upp sig. 

Nya protester bryter ständigt ut på Sundsvalls sjukhus. Nu senast har en grupp akutsjuksköterskor, som har ålagts ledningsansvar, gått ut och krävt lönepåslag då de inte får ersättning för sina ledningsuppgifter. 

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ger dem fullt stöd i sina krav. 

På flera avdelningar på Sundsvalls sjukhus är det periodvis kaotiskt. 

– Hela landstinget är totalt vanvettigt. Det går inte längre, säger Vårdförbundets huvudskyddsombud Åsa Holgersson till Sundsvalls Tidning den 13 oktober. 

De massiva nedskärningarna i vården det senaste åren har för länge sedan gått för långt. Läkare på Sundsvalls sjukhus larmade i somras om att patientsäkerheten har satts ur spel. Arbetsmiljön på avdelningarna skadar de som ska vårda. 

Politikerna kommer inte att hitta de resurser som krävs genom att ”vända på alla stenar”. Landstingsdirektören månadslön på 140 000 kronor kommer de garanterat inte att ifrågasätta. Resurserna finns inte under ”stenar” utan i bankernas  och storföretagens vinster, i miljarupprustningen av militären etcetera. 

Vårdkrisen finns i hela landet. Vår kamp mot nedläggningar och nedskärningar måste därför samordnas i ett landsomfattande vårduppror med krav på regeringen att tillföra resurser för en massiv upprustning av vården. 

Vi har all rätt att ställa de etablerade landstingspartierna till svars för varje valrörelses löften om satsningar på ”Vård, skola och omsorg”. I vårt landsting ska vi stärkas över delsegern, men planera för fortsatt kamp – den kommer att behövas! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!