Vårdkris i Norrbotten

2011-01-21 13:10:51
Rapporter om underbemanning, stress och nya nedskärningar har återigen uppmärk- sammat krisen i vården i Norrbotten. Det senaste nedskärningsförslaget innebär att sjukhusen i Kalix och Kiruna tar ännu ett steg mot att bli vårdcentraler. I Kalix samlades över 500 personer på ett protestmöte förra veckan.

Enligt ett tjänstemannaförslag ska alla planerade operationer på Kalix och Kiruna sjukhus flyttas till Sunderby sjukhus (mellan Luleå och Boden) och Gällivare sjukhus. Förhoppning­en är att skära bort 15 miljoner av ett totalt sparkrav på 50 miljoner kronor på ”divisionen” opererande specialiteter.
Men för att uppnå den tänkta besparingen ska planerade operationer nu även ske kvällstid vid de andra sjukhusen utan mer personal samt med ”mer slimmad organisation och kortare omloppstider”.
Personal vid Sunderby sjukhus som Offensiv har talat med menar att arbetsbelastningen redan nu är på bristningsgränsen.

Efter att sjukhusen i Kalix och Kiruna förlorat många verksamheter kan de allt mer liknas vid vårdcentraler. Förra veckans stormöte i Kalix med över 500 personer visar den oro som finns över utvecklingen. Tyvärr las inga förslag på hur kampen ska föras fram av de lokala politikerna, som oftast bara säger ”skär ned nå­gon annanstans” när det i själva verket finns för lite resurser på nästan al- la områden inom vården.

I primärvården har läkare genom en debattartikel också varnat för en ohållbar situation.
Förutom allmänna nedskärningar på två procent per listad patient, drabbas de offentliga vårdcentralerna hårt av privatiseringarna. Bara i Luleå har 7 000 personer valt den i centrum belägna privata vårdcentralen Hermelinen, vilken därmed tar över resurser från andra vårdcentraler. Som vanligt är det i större uträckning högavlönade och välutbildade som byter till privat vård.
De som är i mer behov av vård: kroniskt sjuka, lågavlönade med slitsamma jobb etc, blir kvar på lands­tingets vårdcentraler ute i stadsdelar- na.

”Vi har passerat smärtgränsen” sä­­ger läkare på Bergnäsets vårdcentral, där uppsägningar väntar efter att 15 procent av budgeten försvinner. Än­då är Bergnäset långt ifrån värst, eftersom de (fortfarande) har full läkarbesättning. På många vårdcentraler finns nästan bara stafettläkare, trots att forskning visar att patienter som känner sig trygga med sin läkare inte drabbas av sjukdom i lika stor utsträckning.

Det är inte bara personalens protester som visar på den allt mer ohållbara situationen på många områden i vården. Efter att Arbetsmiljöverket inspekterat psykiatri, kirurgi och medicinverksamheterna i Norrbottens landsting, konstaterade de att patienttryck och överbeläggning var så stort att de hotade både patienters och personals hälsa. Överbeläggningar har blivit ett normaltillstånd och rapporten ger som exempel hur kirurgipatienter placeras i matsalar eller samtals- rum.
Enligt Arbetsmiljöverket hotar stressen att leda till fel i vården, något som i sin tur hotar patientsäkerheten. Arbetsmiljöverket konstaterar också att stress och hög arbetsbelastning är den helt dominerande orsaken till arbetsrelaterad sjukdom bland undersköterskor och sjuksköterskor.

Även om Arbetsmiljöverkets rapporter kan vara bra för att uppmärksamma situationen behövs det kamp och protester för att kunna stoppa nedskärningar.
Hoten mot Kalix och Kiruna sjukhus visar hur dessa nedskärningar äv­en drabbar personalen i Sunderbyn och Gällivare. Det behövs gemensam kamp för att försvara vården, där de anställda måste gå i täten och dra med sig patienter, anhöriga och andra som vill kämpa.
– Rättvisepartiet Socialisterna vill samarbeta med alla som vill ta strid mot nedskärningarna. Det behövs ett vårduppror, både i Norrbotten och i hela Sverige, säger Johanna Evans, förstanamn på RS landstingsvalsedel i valet 2010.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!