Vårdprotest även i Luleå

2016-08-03 12:58:42
Nu sprider sig uppropet för vårdmanifestationer den 4 september norrut. Både Luleå och Sundsvall är nya orter som blivit klara under senaste veckan. ”Slut på rean – en annan vård är möjlig” är rubriken som motståndet mot nedskärningar och krav på bättre arbetsvillkor i vården samlas under.

På bara ett dygn har den nya Luleå-gruppen på Facebook fått 382 medlemmar. Ett planeringsmöte kommer att ske snarast möjligt för att se hur maximal uppslutning kan uppnås. 

Ilskan bland både vårdpersonal och brukare är stor. I år är vårdkrisen värre än någonsin: fler överbeläggningar, större personalbrist och allt tyngre arbetsbelastning. Samtidigt hotar nya försämringar, till exempel vill landstinget riva upp den arbetstidsförkortning som nattsköterskor på Sunderby sjukhus haft.

– Vi har haft 75 procent arbetstid, plus 50 timmar bufferttid och 50 timmar kompetensutbildning. Utan det är det inte lönt att jobba natt. Med 100  procents arbetstid minskar tiden för återhämtning och det finns ingen tid för kompetensutveckling, säger Ulrica Hermansson, nattsjuksköterska vid Sunderby sjukhus.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!