Vårdprotest utanför Sahlgrenska

2017-01-23 15:41:50

foto: Zahid Baloch


Närmare hundra personer, framförallt vårdanställda, protesterade under tisdagen utanför Sahlgrenska Universitetssjukhuset mot den ohållbara sitationen inom vården. Samtidigt som protesten pågick hade ansvariga politiker inom regionstyrelsen sammanträde i en av byggnaderna.

Branka Djukanovic Svensson, sjuksköterska var första talare och representerade vårdförbundet.
– 4 september demonstrerades det på 26 orter, i Göteborg var vi flera tusen. Trots våra krav så har det inte blivit någon förändring och läget har förvärrats. Regionstyrelsen måste ta sitt ansvar. Vi kräver en hållbar arbetsmiljö för alla professioner inom vården, vi kräver tid för återhämtning för de som jobbar skift och natt. Och vi kräver att ingen ska dö, det måste öppnas upp fler vårdplatser och det ska vara lika vård för alla.
 
Branka tog även upp frågan om rätten till ledighet och att vårdpersonal inte får ut sin fulla ledighet.
– 2015 fick vi fram att det behövs 520 nya bland andra barnmorskor och sjuksköterskor i regionen och i kommunerna för att vi ska få ut vår semester.
 
Läkaren Valeria Castro som skrev debattartikel om vårdsituationen talade sist:
– Jag är trött på att ta farväl av kollegor och att vi blir av med famtastisk kompetens. Det behövs mer resurser, bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor. Det här kommer bli en central (val)fråga 2018 eftersom det berör oss alla.
 
Bland de som protesterade sade Therese Wiklander:
– Det finns så många skäl att protestera och framförallt handlar det om att det är ohållbart att personalen bränner ut sig och patientsäkerheten hotas. Det kommer att bli katastrof snart.
 
Emil Hammarlind, sjuksköterska på akuten berättar:
– Alla i personalen håller med och det behövs nya landsomfattande protester. Det finns en viss uppgivenhet och det syns i att det är många som slutar och söker jobb någonannanstans. Men den dåliga stämningen är riktad uppåt och inte gentemot varandra.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!