Vårdprotesterna fortsätter

2011-08-03 12:01:35
Region Skåne får skarp kritik från Arbetsmiljöverket, som under elva års tid krävt åtgärder mot de ständigt återkommande överläggningarna, men utan resultat, rapporterar Kommunalarbetaren (KA).

Därför har man nu hotat med ett vite på två miljoner kronor, vilket har fått Region Skåne att tillsätta en snabbutredning om situationen på sjukhuset.
KA rapporterar också att sjukhuset i Sundsvall riskerar böter på drygt två miljoner. Efter nedskärningskrav på 360 miljoner kronor och 300 uppsagda undersköterskor har den redan pressade situationen förvärrats ytterligare. Även lasarettet i Helsingborg har enligt verket gått för långt vad gäller överläggningar och där har man lagt ett vite på en miljon kronor.
 
Det är inte bara Arbetsmiljöverket som riktar kritik mot brister­na inom vården. Efter uppmärk- samheten kring nätverket mot nedskärningar så har fler och fler vaknat och insett att det är dags att agera. Oron bland personalen är stor sedan Sahlgrenska Universitetsjukhuset i Göteborg annonserat nedskärningar på 160 miljoner kronor för 2011. Överbeläggningarna i sommar hade slagit i taket redan en vecka innan sommarstängning­en av en hel vårdavdelning.
Metro rapporterade den 5 juli att SU:s budget spruckit redan i maj – de tre sjukhusen hade då hyrt in läkare för rekordsumman 35 miljoner kronor. Enligt SU kostar en hyrläkare 145 000-180 000 per månad medan en fast anställd läkare konster cirka 85 000 kronor. Lednigen skyller på att det är svårt att rekrytera till många områden, politikerna som är ytterst ansvariga för nedskärningarna i regionen slingrar sig med bortförklaringar.

Den kamp mot nedskärningar som har inletts och börjat spridas runt om i landet är en bra start på detta. De eldsjälar som har drivit igenom demonstrationer och manifestationer på olika orter i Sverige måste nu backas upp av fackföreningar för alla personalkategorier. Inget mindre än ett stopp på nedskärningarna är möjligt, för att kunna komma tillrätta med den sjuka arbetsmiljö och den patientosäkerhet som råder. Enligt Vårdförbundet dör 3 000 patienter i onödan varje år i svensk vård och Sverige klättrar nedåt  i internationella jämförelser.
Rättvisepartiet Socialisterna anser inte bara att det behövs ett riksomfattande nätverk mot nedskärningarna – detta nätverk behöver samordnas med andra nätverk mot nedskärningar på till exempel skolor och förskolor för att kunna slå så hårt och effektivt som möjligt. Det finns otaliga exempel på att kamp lönar sig, och det är nu dags att inspireras av kamprörelserna i Europa.

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!