Varför brinner det i Grekland?

2007-09-05 15:38:45
De katastrofala skogsbränder som rasat i Grekland den senaste månaden har hittills (3 september) dödat minst 65 personer. 2 500 kvadratkilometer har brunnit ner, vilket motsvarar en yta stor som Blekinge. Media visar bilder som lika gärna skulle kunna vara tagna från ett krig; över 150 byar har förstörts. Frågan som alla nu ställer sig är: Hur kunde detta hända?

Sydeuropa, speciellt Grekland, drabbas årligen av häftiga skogsbränder. Under sommarperioden blir skog och mark så torra att det bara behövs en gnista för att elden ska ta sig.
Även om myndigheterna nu hävdar att man har bränderna under kontroll, brinner det fortfarande på flera platser i södra Grekland.

Stämmer inte

Greklands regering har sagt att situationen blivit okontrollerbar p g a att det varit ovanligt många skogsbränder i år, men det stämmer inte.
År 2004 startade vid ett tillfälle 198 bränder inom loppet av 48 timmar, i juli 1998 var det 125 skogbränder som startade under en och samma timme. I år har det totalt sett varit färre skogsbränder än vad det brukar vara.
Att skogsbrändernas framfart har förstört 150 byar och att 65 personer dött visar hur katastrofalt undermåligt det grekiska brandförsvaret är. Nedskärningar har lett till att både utrustning, men även personal, blivit satta åt sidan.
Totalt saknas det, enligt brandmannafacket, 4 000 brandmän för att ha en bra grundbemanning, ett av tre jobb är vakanta. Utrustningen som brandmännen använder är antik och slutar ofta fungera när den behövs som mest. Flygplanen är över 15 år gamla och tvingas ofta till långa reparationsstopp p g a eftersatt underhåll.
De brandsoldater som finns i reservstyrkan, som utgör hälften av alla brandmän, saknar till stora delar utbildning. En del av dem gick vilse då de sändes ut utan karta och kompass.
Det finns inte heller någon planering för eller några förebyggande åtgärder mot skogsbränder, exempelvis saknas det brandgator, vilket är ett måste om man ska släcka skogsbränder på ett effektivt och kontrollerat sätt.

Skyller på allt och alla

Ministrar och funktionärer för det regerande partiet ny demokrati har skyllt på allt mellan himmel och jord för att försöka dölja sitt eget ansvar.
Oppositionen PASOK (socialdemokraterna) har anklagats för att anlägga bränder för att misskreditera ny demokrati. Det har även pratats om att det handlat om terrorism.
Det finns bränder som anläggs, men de enda bevisat anlagda bränderna är de som härjat i skogarna runt Aten.
I Grekland är det förbjudet att använda skogsmark för odling eller byggnationer. Det är dock en bestämmelse som det är möjligt att komma runt med en muta eller två om skogen ändå är nedbränd, vilket uppmuntrar till anlagda bränder. Ingen av dessa kriminella, som agerar på order av spekulanter, har någonsin gripits.

Enorm ilska

Ilskan underifrån är stark, massvis med lokala demonstrationer har ägt rum. Tiotusentals människor lämnades helt åt sitt öde ute i byarna när elden kom allt närmare. Flera byar organiserade upp ett eget brandförsvar och räddade på så vis sin egendom.
Detta visar dels på att det krävs samarbete och solidaritet för att stoppa bränder, dels på att det är fullständigt livsfarligt att stanna kvar och möta elden utan flygunderstöd, brandslangar och brandklädsel. För att möta de naturkatastrofer som tilltar i styrka i och med de snabba klimatförändringarna krävs det massiv upprustning.
Det civila försvaret måste stärkas, brandgator anläggas och brandförsvaret få de resurser som krävs för att snabbt kunna vara på plats och undsätta nödställda människor.

Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!