Varför demonstrerar du idag?

2007-03-21 12:23:03
Mazdak och Morteza
– Vi är båda iranier och är rädda att USA bombar vårt land. Vi deltog i rörelsen mot Irakkriget 2003 och nu är det Iran som står på tur enligt USA:s planer. Men skillnaden är att då fanns en del oppositionella irakier som stödde kriget eftersom de ville bli av med Saddam Hussein. Något sådant finns inte i Irans fall, tvärtom är väldigt många iranier här för att demonstrera idag.
– För första gången på länge finns en stark arbetar-, kvinno- och studentrörelse i Iran. För första gången finns en möjlighet till demokrati, men om USA startar ett krig slås den möjligheten sönder, på samma sätt som rörelsen slogs sönder av Iran-Irakkriget.

Emma och Josefina
– Vi är här för att demonstrera mot USA-imperialismen och för att visa solidaritet med folket i Irak. Krig löser inga problem!
– Vi skulle gärna vilja åka till Rostock och protestera mot G8-mötet, men det är inte säkert att vi kan.

Raija Järnberg
– Det var vansinne att starta Irakkriget och det är ett ännu större vansinne att fortsätta. USA kommer aldrig att införa demokrati i Irak.
– Jag var med i antikrigsrörelsen ända sen 70-talet. Det känns som att rörelsen blivit mindre nu, ungdomar verkar sakna intresse för att organisera sig. Det är lite konstigt eftersom vi har en mer global värld nu än då.
Eva Dahlman
– Om man odlat broccoli i Irak istället för att producera olja skulle inte USA ha varit där. Det är USA:s storfinans som gör vinster på kriget när Iraks naturtillgångar säljs ut. Men detta skrivs det inte mycket om i vanlig media, utan där hör man bara om självmordsbombarna och splittringen inom landet.
– Det som krävs är att trupperna dras tillbaka och att det irakiska folket själva får styra.

AnnaMaria Berggren Ericsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!