”Varje svettdroppe ska vridas ut”

2011-01-12 13:02:50
Med den nylanserade V60 – en blandning av V70 familjebil och Stadsjeepen XC90 – har försäljningen av Volvobilar återhämtat sig.
Volvos ledning utlyste därmed beordrad övertid varje helg fram till det nya året.
En helg i december blev jag erbjuden att jobba övertid på lördagen, eftersom att det var många ordinarie anställda som var sjukskrivna.
Som fattig student tackade jag ja till erbjudandet. Väl fram­me i fabriken vandrade jag in till avdelningen och insåg att jag inte var den enda fattiga studenten som var på plats, utan hal­va vårt lag utgjordes av vikarier och folk från bemanningsföretag som till exempel Lernia.
Denna helg hade vi också besök av en så kallad ”skjorta”, som är ett alias för fabrikens tekniker som bär ljusblå och randiga skjortor. I handen hade ”skjortan” ett anteckningsblock och en kalkylator som skjortan härjade omkring och räknade med.

Fredrick Winslow Taylor (amerikansk ingenjör), arbetskollega till Henry Ford (grundaren av Ford), utvecklade en metod som är förekommande idag inom tung indu­striproduktion för att effektivisera verksamheten.
Metoden kallas för MTM (Metod Tid Mätning) och går ut på att mäta varje rörelse en arbetare gör under ett arbetsmoment för att hitta den optimala rörelsen som i sin tur sparar tid och ger maximalt välstånd till fördel för kapitalisterna.

Vid ett samtal med Henry Ford inne på Fords fabrik i Detroit sade Taylor följande: ”Arbetaren står där den­ne står för att denne ännu ej blivit ersatt av en maskin som ska utföra arbetet effektivt”.
Taylor ansåg alltså att arbetaren är en temporär lösning för att kunna vinstmaximera fram till dess att denna har blivit ersatt. Kapitalisternas statistiker och ”skjortor” må veta priser på allt, med de vet någons värde.
Detta kalkylerande förhållningssätt är en effekt av en hårt driven kapitalistisk ekonomi. Innan jag lämnade arbetsplatsen bad min produktionschef mig att återkomma nästa lördag igen.
Troligtvis kommer ”skjortan” att befinna sig på plats härjandes omkring inne på fabriken med att försöka ”vrida ytterligare några droppar ur en till synes torr handduk”, som före detta fabrikschefen Lars Danielsson brukade säga.

Det är så här kapitalismen fungerar. Det är inte bara fråga om nedskärningar under ekonomiska kristider, utan nedskärningarna är konstanta då företag måste göra så på en starkt konkurrensutsatt marknad.
Det är därför vi som socialister konstant bör bekämpa kapitalismen och inte bara dyka upp under kristider som ett alternativ.
Ett praktiskt krav som bör ställas idag på Volvos ledning är att sätta in ett extra skift och införandet av 6 timmars arbetsdag istället för övertid varje helg. Annars ”får man sätta upp en bild på kylskåpet så barnen kommer ihåg vem man är”, som en arbetskamrat sade.

Murat Solmaz: Sparkad och behovsanställd bilarbetare

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!