Världen: Kapitalismens hot mot mänskligheten

2017-12-06 13:29:34

foto: Sari Hevosaho
Ruben Fernandez från Izquierda Revolucionaria (CWI i Spanien)

Rättvisepartiet Socialisternas kongress tog avstamp i en vittspännande diskussion om världsperspektiv.

Per Olsson inledde med en översikt över den komplicerade bild som utvecklingen inom politiken, ekonomin och kampen utgör. Å ena sidan den växande politiska kris som i varierande grad omfattar kapitalismens politiska etablissemang i varje land på varje kontinent, å andra sidan vänstervindar och gryende kamprörelser som fortfarande är i sina inledande skeden.
USA tydliggör kapitalismens kris. USA-imperialismen förlorar mark både ekonomiskt och militärt på alla kontinenter; samhällets topp är förvirrad och splittrad. Trump hetsar till såväl handelskrig som faktiska krig. Trumps presidentskap i USA är kanske den mest påfallande återspeglingen av hur den härskande klassen famlar sig fram, men samma fenomen återfinns i land efter land.

I Europa smittas det ena landet efter det andra av de forna regeringspartiernas kolosser av ”pasokifiering” – deras stöd faller samman när verkligheten av kris och kamp tränger sig på. Senast har det franska ”Socialistpartiet” (systerparti till S i Sverige) rasat ihop. Men instabiliteten är inte reserverad för dem.
I Grekland har vänsterpartiet SYRIZA sett sitt stöd halveras sen 2015 och ligger nu på omkring 16 procent i opinionsmätningar, efter att ha väjt undan från att konfrontera kapitalet och istället tagit över den extrema nedskärningspolitik som tvingas igenom med hjälp av EU.

I Afrika har slutet på det ”afrikanska undret” uppenbarat förstärkta sociala motsättningar som i land efter land skaver på samhällets demokratiska fernissa. Försök uppifrån att inskränka demokratin och öka statens maktfullkomlighet och repression uppvisas i exempelvis Kenya, Kongo, Togo, Rwanda och Zambia för att nämna några få. Proteströrelser har också svept över många länder, ofta som svar på hoten mot demokratin.
Ruben Fernandez från Izquierda Revolucionaria (CWI i Spanien) fängslade kongressen med sin redogörelse för självständighetskampens utveckling i Katalonien. Han förklarade hur det bara är arbetarklassen som i aktion och med ett socialistiskt program kan leda den revolutionära rörelsen i Katalonien till seger.
År 2017 har också sett en upptrappning av kvinnokampen, med #MeToo som en ny plattform. Kvinnor och unga går i främsta ledet i kamp världen över – ett tecken på att djupgående förändringar i medvetenheten är i vardande.
Diskussionen berörde också de bleka perspektiven för världsekonomin, klimatkrisen, Kinas expansion, Mellanöstern, radikaliseringen i exempelvis USA och Storbritannien, tyska valet och många andra frågor.
Kapitalismens motsättningar utgör idag oemotsvarade hot mot mänskligheten, sammanfattades diskussionen. Instabilitet – politiskt, socialt och ekonomiskt – råder. I och med klimathotet har vi kanske 20-30 år på oss att skrota kapitalismen och ersätta den med ett socialistiskt samhälle som drivs i samklang med människors, djurs och naturens behov. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!